< Terug naar overzicht

Steven Baert (Novartis): “Werken in het buitenland maakt me optimistisch”

Belgen nemen overal ter wereld HR-verantwoordelijkheden op. Sommigen zijn korte tijd in het buitenland, anderen hebben ons land definitief verlaten. HR Square gaat op zoek naar uitgevlogen collega's en hun verhalen. In Bazel vonden we Steven Baert van Novartis.

Een internationale carrière was niet meteen waar Steven Baert aan dacht toen hij in 1998 aan zijn loopbaan begon bij Unilever, waar hij verschillende HR-functies bekleedde. Meer zelfs, uit angst om naar het hoofdkantoor in Rotterdam te worden uitgezonden, verkaste de jurist in 2001 naar farmaceutisch bedrijf Bristol-Myers Squibb, waar hij als HR-directeur over het personeelsbeleid in de Belgische vestiging waakte. Toch kwam Baert vlug tot andere inzichten: “Op mijn 28ste was ik HR-directeur in een groot internationaal bedrijf. Ik besefte dat wanneer ik verder wou groeien, België te klein zou zijn.” Drie intimi overtuigden hem de stap naar het buitenland te zetten.

‘Interesting’

In 2004 waagde Steven Baert de sprong en verhuisde hij naar Londen, waar hij HR Director werd voor Bristol-Myers Squibb UK & Ireland. “Ineens was ik manager van managers, een leiderschapstransitie die ik onderschat heb. Beslissingen nemen of tot een consensus komen, doen Britten op een andere manier dan Belgen. Ook het taalgebruik om een verschil in mening te uiten, is er anders. Vinden ze je voorstel ‘interesting’, dan is dat een beleefde manier om te zeggen dat ze het niet met je eens zijn. Hun gevoel voor humor ligt wel dicht bij dat van ons.”
Na drie jaar in Londen volgde opnieuw een moeilijke keuze: een job aanvaarden in het hoofdkantoor van Bristol-Myers Squibb en dus met het gehele gezin – ondertussen was hun derde kind op komst – naar de Verenigde Staten verhuizen of op het aanbod van Novartis ingaan en naar Zwitserland trekken. De plannen van Novartis overtuigden hem voluit voor de job in Bazel (Head HR, Global & Corporate Functions) te gaan.

Barcelona, New Jersey, Bazel

In de zomer van 2008 nam Baert bij Novartis Pharma de functie Vice President HR Emerging Markets op en trok hij naar Barcelona: “Voor de familie was dat een leuke periode. Zelf kampte ik door het vele reizen naar het Oosten met een permanente jetlag. Een strategische analyse leerde echter dat het zinvoller was om China als een aparte markt te beschouwen en de gehele regio vanuit Singapore in plaats van Europa te leiden.”
Verhuizen naar Singapore wou Baert zelf wel, maar Novartis zag hem liever naar New Jersey vertrekken. Als Vice President HR hielp hij er de farma-afdeling van de VS en Canada mee omvormen zodat ze nauwer bij het toekomstige portfolio aansloot. Na vijf jaar in die job vroeg de toenmalige CEO hem of hij aan een strategische transformatie van de organisatie wou meewerken. Hij keerde terug naar Bazel.

‘Derdecultuurkinderen’

Over zijn eigen ervaring met cultuurverschillen zegt hij dit: “Cultuurverschillen zijn niet onoverkomelijk als je je openstelt en nieuwsgierig bent. Als je de tijd neemt om je in de geschiedenis van een land te verdiepen, is het veel gemakkelijker om de cultuur te begrijpen.” Voor zijn gezin was elke internationale verhuis wel een grote uitdaging: “Ikzelf werk nog steeds voor hetzelfde bedrijf en heb nog altijd hetzelfde netwerk van collega’s. Voor mijn vrouw en kinderen was het telkens weer een nieuwe start, met nieuwe vrienden en een nieuwe school. Hoe je het draait of keert, het praktisch-organisatorische luik komt grotendeels op de schouders van de partner terecht.” Baert omschrijft zijn gezin al lachend als een onderneming op zichzelf waarbij hij de salesmanager en zijn echtgenote de procurement manager is.
De kinderen zijn ondertussen twaalf, vijftien en zeventien jaar oud en hebben, met uitzondering van vakanties, nooit in België gewoond. “Zij identificeren zich niet met één land. Ze voelen zich noch Zwitser, noch Belg, noch Amerikaan. Daar hebben mijn echtgenote en ik niet bij stilgestaan toen we aan ons internationaal avontuur begonnen. Al zijn de kinderen daar ook niet ongelukkig over. Ze zien zichzelf als ‘derdecultuurkinderen’.”

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen