< Terug naar overzicht

Sterke stijging van vacatures voor STEM-beroepen in Vlaanderen

Het aantal vacatures dat de VDAB binnenkreeg, steeg ook in augustus fel, deze keer met 16,3 procent. De vraag naar arbeidskrachten blijft op een hoog niveau.

In augustus 2017 werden 21.580 vacatures rechtstreeks aan de VDAB gemeld (in het normaal economisch circuit zonder uitzendopdrachten en exclusief vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dat zijn er 16,3 procent meer dan in augustus 2016. De stijging van het aantal vacatures in augustus is vergelijkbaar met de maanden juni en juli.

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB nu 250.474 vacatures. Daarmee klimt het cijfer voor de eerste keer boven een kwart miljoen. Dat is 18,7 procent meer dan in de periode van twaalf maanden daarvoor (september 2015 – augustus 2016). De vraag naar arbeidskrachten blijft op een hoog niveau.

Informatica, media en telecom scoren minder goed

De laatste twaalf maanden werden er vanuit de sectoren ‘vervaardiging van machines en toestellen’ en ‘metaal’ minstens de helft meer vacatures gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de sector ‘vervaardiging van transportmiddelen’ deed het bijzonder goed het voorbije jaar.

Bij de minder goed scorende sectoren hebben ‘informatica, media en telecom’ en ‘vervaardiging van bouwmaterialen’ tijdens de laatste twaalf maanden minder vacatures ontvangen dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Andere sectoren, zoals ‘horeca en toerisme, ‘overige dienstverlening’ en ‘financiële diensten’ kennen wel een stijging van het aantal ontvangen vacatures in de laatste twaalf maanden, maar die toename is veel kleiner dan de globale groei van de vraag (+18,7 procent).

STEM-beroepen in de lift

Het aantal vacatures dat de laatste twaalf maanden ontvangen werd voor STEM-beroepen (Science-Technology-Engineering-Mathematics) bedraagt 28 procent van het totaal én groeit met 21,6 procent sterker dan de vacatures voor niet-STEM-beroepen (+17,7 procent). Het betreft onder andere vacatures voor analist ontwikkelaar ICT (4318 jobs), onderhoudsmecanicien (1911 jobs), technicus industriële installaties (1735 jobs), onderhoudselektricien (1164 jobs), technicus studiebureau bouw (1036) en buitenschrijnwerker (1000 jobs).

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen