< Terug naar overzicht

Sterke start vacaturemarkt

In januari 2011 ontving de VDAB 24.879 vacatures. Dat is ruim een kwart meer (+28,9 procent) dan in januari 2010. Januari 2011 is daarmee één van de sterkste januarimaanden van de laatste vijf jaar. Alleen in januari 2008 lag het aantal ontvangen vacatures nog hoger.

Ten opzichte van december is er een stijging van het aantal ontvangen vacatures met 27,5 procent. December is echter traditioneel een zwakke maand. Januari scoort altijd een stuk beter dan december.

De vraag stijgt vooral wanneer er een laag studieniveau (lager niveau dan hoger secundair onderwijs) wordt gevraagd of wanneer de werkgever geen studievereisten vermeldt (+29 procent). Ook de vraag naar hoger geschoolden (bachelors of masters) zit in de lift (+25,4 procent). De vraag naar middengeschoolden (hoger secundair onderwijs) blijft tamelijk stabiel.

Ingenieurs en informatici


De sectoren die vanaf november 2008 het sterkst te lijden hadden van de economische crisis, staan in het lijstje met best presterende sectoren. Dit wijst er op dat de vraag zich in 2010 heeft herpakt.

Vooral de sectoren vervaardiging van transportmiddelen (+ 222,3 procent) en vervaardiging van machines (109,6 procent) zijn uitschieters. De sector overige dienstverlening kent dan weer een daling van het aantal vacatures (- 4,1 procent).

De vraag naar werknemers verkeer (vooral vrachtwagenchauffeurs) en magazijniers blijft sterk stijgen. Ook naar informatici en ingenieurs is de vraag stijgend. Het aantal vacatures tijdens de laatste twaalf maanden ligt de helft hoger dan in dezelfde periode een jaar voordien.

Een daling van de vraag is vooral te vinden bij ‘andere onderwijs’ (vooral hoger onderwijs), leerkrachten in het secundair onderwijs en in mindere mate maatschappelijk assistenten.

Tijdens de voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 267.853 vacatures. Dat is 23,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden (februari 2009 – januari 2010) en ongeveer evenveel als in de periode februari 2008 – januari 2009. Toen zaten we wel middenin een dalende trend, terwijl er nu duidelijk een positieve trend is.

Bron: VDAB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen