< Terug naar overzicht

Stelende werknemers: België in top 3

België staat in de Europese top drie als het gaat om diefstal door eigen personeel. Enkel werknemers uit Rusland en Finland hebben de ‘eer’ om in verhouding nog meer te stelen van hun werkgever.

Het totale verlies voor de retail door diefstal bedraagt in België 1,19 procent van de totale omzet, ofwel 927 miljoen euro. Daarvan is 29 procent diefstal door eigen personeel. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Checkpoint Systems, de internationale marktleider in voorraadbeschikbaarheidssystemen voor de retailbranche. Dit betekent dat in retail 0,35 procent van de omzet in de spreekwoordelijke zakken van het personeel verdwijnt, goed voor maar liefst een kwart miljard euro.

België is, op twee landen na, het land met het grootste procentuele verlies door stelende medewerkers. In Nederland bedraagt het verlies door personeelsdiefstal 0,21 procent, in Duitsland slechts 0,12 procent.

Levensstandaard behouden

Een duidelijke verklaring voor het hoge Belgische percentage is er niet meteen. Diefstal is een maatschappelijk fenomeen, maar de laatste jaren is er wel een normvervaging aan de gang. Mensen stelen niet alleen omdat ze het financieel moeilijker hebben, maar ook steeds meer om hun levensstandaard te kunnen behouden.

Er wordt in ons land dus zeker niet alleen gestolen uit nood. Vaak ook omdat men niet aan de verleiding kan weerstaan of gewoon omdat de gelegenheid zich voordoet. Dat geldt ook voor werknemers. Toch is enige relativering op zijn plaats: België doet het nog relatief goed in vergelijking met bijvoorbeeld de VS. In ons land is er dus nog een zekere vorm van loyaliteit ten opzichte van de werkgever.

Bron: Jobat (jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen