< Terug naar overzicht

Steeds minder jongeren met leercontract

Op dit moment zijn er 2956 jongeren actief binnen een leertijd of stageovereenkomst, dat zijn er 103 minder dan in dezelfde periode vorig jaar (3059). De daling zet zich jaar na jaar voort.

Dat meldt ondernemersorganisatie Unizo, die ervoor pleit om de leertijd of het leercontract op te waarderen. “We moeten de leertijd of het leercontract opwaarderen. Enkel wanneer je er een volwaardige beroepsopleiding van maakt, kan de combinatie werken en leren werken”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Volgens Unizo moeten de sectoren een rol krijgen in de leertijd. Niet enkel bij het aanbieden van werkplekken, maar ook bij de inhoud van de opleiding, de opvolging van de cursist en de kwaliteitsbewaking. “De leertijd moet worden ingevuld vanuit de behoeften van de arbeidsmarkt en niet andersom. De jongere in de leertijd moet voorbereid worden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt”, aldus Unizo.

Voor Unizo is het ondenkbaar dat leerjongeren een beroepsopleiding volgen zonder praktijkervaring op te doen. “Zeven op de tien werkgevers hecht bij aanwerving het meest belang aan werkervaring. Het is dus van groot belang dat jongeren al zo vroeg mogelijk proeven van de arbeidsmarkt.”

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen