< Terug naar overzicht

Steeds minder jongeren actief met leercontract

Afgelopen schooljaar waren er 3378 jongeren met een leercontract. Dat zijn er 438 minder dan het vorige schooljaar, en maar liefst 677 dan het schooljaar 2012-2013. Het tij lijkt ook dit schooljaar 2015-2016 niet te keren.

Nochtans bewijst de leertijd zijn nut. Ruim 9 op de 10 jongeren die werken en leren combineren binnen de leertijd, krijgen na afronding een vaste job, in tegenstelling tot andere systemen zoals het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (DBSO), waar ruim 7 op de 10 jongeren geen vaste job vinden na afronding.

Werkervaring centraal stellen

“Dankzij de leertijd staan jongeren echt op de werkvloer. Voor ze effectief de arbeidsmarkt op moeten, weten ze daardoor al heel goed hoe alles in het werkveld marcheert. Dat is een enorme troef voor werkgevers. Werkervaring is cruciaal bij aanwervingen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Tegelijk wachten jaarlijks zo’n 1300 werkgevers tevergeefs op een leerjongere binnen de leertijd.

Binnen het DBSO wachten ook een 1300-tal jongeren op een werkvloer. Voor kmo- en zelfstandigenorganisatie Unizo vormt dat een goede aanleiding om te pleiten voor een betere toeleiding van jongeren naar de leertijd vanuit DBSO, zeker gezien het succes nadien op de arbeidsmarkt. Syntra Vlaanderen dient dit dan ook verder te regisseren. De leertijd moet ook als voorbeeld dienen bij de verdere uitrol van het duaal leren (combinatie leren en werken).

Duaal leren

Om tot een echt systeem van duaal leren te komen, moeten de bedrijven en sectoren betrokken worden. Duaal leren kan enkel succesvol zijn als het systeem vertrekt vanuit de noden van de bedrijven zelf. De opleidingen binnen het duaal leren dienen arbeidsmarktgericht te zijn en belangrijk is dat er effectief op de werkvloer geleerd kan worden.

Dit wil zeggen dat de jongere minstens 60 procent van zijn tijd op de werkvloer moet kunnen doorbrengen. Dit dient aangevuld te worden met een goede algemene vorming. In onze buurlanden, zoals Duitsland en Nederland, is dit reeds zo. In België beantwoordt de leertijd, het systeem van Syntra, volgens Unizo het meest aan die behoeften.

Bron: UNIZO (unizo.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen