< Terug naar overzicht

Steeds meer zelfstandigen zijn langdurig ziek (en steeds vaker door psychische problemen)

Meer en meer zelfstandigen zijn langdurig ziek en steeds vaker is dat te wijten aan psychische problemen. Tussen 2011 en 2015 is hun aantal met ruim een kwart (26,5 procent) toegenomen.

Kamerlid Griet Smaers (CD&V) vroeg de cijfers op bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het probleem is dat de zelfstandigen door langdurige ziekte in de armoede riskeren te verzeilen, want ze beschikken niet over een solide vangnet wanneer ze langdurig werkonbekwaam zijn. Hij of zij krijgt de eerste maand immers niets (een arbeidsongeschiktheidsuitkering is er pas na één maand) en bovendien is die uitkering forfaitair en staat die volledig los van het inkomen dat de zelfstandige voordien verdiende.

“Ook de zelfstandige heeft rechten"

“De stijgende duur van de arbeidsongeschiktheid, de hogere uitgaven in de sociale zekerheid en een procentuele en absolute toename van psychische aandoeningen moeten ons aanzetten tot een verhoogde waakzaamheid”, meent Smaers. “Ook de zelfstandige heeft recht op voldoende preventie en welzijn op het werk. Het sociaal statuut van zelfstandigen voorziet momenteel helaas niet in dergelijk preventieluik. Het wordt tijd om dit debat open te breken.”

Bron: De Standaard (standaard.be) en Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (nsz.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen