< Terug naar overzicht

Steeds meer werknemers kampen met psychische problemen

Het aantal mensen dat de arbeidsmarkt verlaat door een psychisch probleem is de voorbije jaren opvallend gestegen. In vergelijking met 2010 is het aantal werknemers dat moet stoppen wegens psychische aandoeningen gestegen met 42%.

Dat meldt GTB, een organisatie die mensen met een arbeidshandicap begeleidt, op basis van eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat in 2012 maar liefst 42% meer werknemers moesten stoppen wegens een psychische aandoening in vergelijking met 2010.

“In 2010 hebben we 4550 mensen begeleid”, zegt Luc Henau, directeur van de vzw GTB. "24% van hen kampte met één of meer psychische aandoeningen. Twee jaar later gaat het al om 34% van onze cliënten, ruim één derde dus.”

Henau wijst naar de crisis als belangrijkste oorzaak: “Werknemers hebben schrik om hun werk te verliezen en maken zich zorgen over de toekomst van hun job. Daarnaast is er vaak ook de moeilijke balans tussen het gezinsleven en de werksituatie. Dat brengt voor heel wat mensen stress mee en bij sommigen daarvan leidt dat tot depressie of andere aandoeningen.”

Toch zijn mensen met psychische problemen niet verloren voor de arbeidsmarkt. In 2012 hielp GTB 43% van de cliënten weer aan werk. Ook dat is een aanzienlijke stijging in vergelijking met 2010. Bovendien is 80% na negen maanden nog steeds aan de slag in hetzelfde bedrijf.

Bron: De Morgen

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen