< Terug naar overzicht

Steeds meer professionals kiezen voor freelance

Het aantal freelancers zit in de lift, in die mate zelfs dat er significante verschuivingen optreden op de arbeidsmarkt. Werkgevers worden eerder opdrachtgevers. Zij appreciƫren de grote flexibiliteit en de ondernemerszin van freelancers. Het nog steeds broze economisch herstel doet bedrijven ook eerder voor lossere samenwerkingsverbanden kiezen dan voor een klassieke arbeidsovereenkomst.

Uit de Startersatlas editie 2014 van Unizo blijkt dat in 2013 57,5 procent van de starters koos voor een eenmanszaak en nog eens 6 procent voor een eenpersoons-BVBA. Meer dan 40 procent van de opgerichte eenmanszaken is actief in de dienstensector, met als grootste groep (9,3 procent) de zakelijke dienstverlening. Dit betekent dat er jaarlijks ruim 6000 ondernemers meer starten in de dienstensector dan in 2005.

Ook internationaal onderzoek geeft aan dat het aantal freelancers toeneemt. Zo spreekt de Europese organisatie EFIP (European Forum of Independent Professionals) van een toename met 53 procent van het aantal freelancers in België tussen 2004 en 2013. De toename van het aantal freelancers is geen louter Belgisch fenomeen, het doet zich overal voor. In de Verenigde Staten is freelancen zelfs ‘the new normal’.

Autonomie en zelfontplooiing
Uit een enquête van Unizo bij 894 zelfstandigen en ondernemingen, waarvan 512 freelancers blijkt dat freelancen niet langer het terrein zijn van creatieve beroepen zoals fotograaf of journalist. Vertaler, programmeur, consultant en administratieve hulp zijn slecht enkele voorbeelden van de moderne freelancer.

Autonomie en zelfontplooiing zijn belangrijke redenen om te kiezen voor een leven als freelancer. Slechts 1,4 procent van de respondenten geeft aan met tegenzin freelancer te zijn. De flexibele uren, de eigen keuze inzake projecten en de autonomie bij het uitwerken en beheren van een project zijn voor meer dan 60 procent de redenen om freelancer te zijn. Slecht 1 op 3 freelancers heeft financiële motieven.

Freelancer zijn betekent echter ook druk voor het vinden van nieuwe projecten (46 procent), het zoeken van een goed evenwicht werk-privé (30 procent) en het tijdig doen betalen van facturen (23 procent).

Freelancers vinden hun klanten vooral via hun eigen netwerk (83 procent), via bestaande klanten (63 procent) en professionele tussenpersonen (56 procent) en in veel mindere mate via de eigen website (27 procent), sociale media (18 procent) of online jobportalen (16 procent).

De meeste freelancers werken voor weinig klanten: 45,7 procent heeft twee tot vijf verschillende klanten en 8,4 procent doet het zelfs met slechts gemiddeld één klant per jaar. Dit wijst erop dat ze per klant vrij grote projecten uitwerken over langere periodes. Er is dus een zekere 'bestendige' relatie.

Freelancers - althans deze uit de enquête - zijn zeer vaak hoog opgeleid, 52,3 procent heeft een masterdiploma. Nog eens 26 procent heeft een bachelor-diploma.
 
Zij dromen ook duidelijk van een onafhankelijke toekomst: slechts 2 procent hoopt binnen tien jaar in loondienst te werken. De helft blijft het liefst als freelancer verder werken en krap 22 procent zou over tien jaar graag een onderneming met personeel leiden.

Waarom freelancers inzetten
Freelancers worden het vaakst ingezet door vrije beroepen en dienstenbedrijven, meestal voor specifieke korte opdrachten waarin de opdrachtgever intern geen expertise heeft (58 procent) en om bestaande personeelsbestand aan te vullen (51 procent).

De meest gevraagde freelance beroepen zijn web-, app- en software-programmeurs, grafische vormgevers en technische consultants of bouwgerelateerde dienstverleners. De voornaamste reden om freelancers in te schakelen is hun flexibiliteit (74 procent). Daarnaast wegen ook hun specifieke competenties (45 procent) en hun ondernemersmentaliteit (40 procent)door. Quasi niemand (1 procent) van de personen die freelancers ingeschakeld hebben, raadt dit af.

Gevraagd naar waarom ondernemers geen freelancers inschakelen, antwoordt 70 procent van de niet-gebruikers dat ze geen werk hebben waarvoor freelancers in aanmerking komen. 18 procent heeft er nog niet aan gedacht en 14 procent heeft meer vertrouwen in het eigen personeel.
 
Bron: Unizo

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen