< Terug naar overzicht

Steeds meer mannen met ouderschapsverlof

Het aantal mannen met ouderschapsverlof is in tien jaar tijd meer dan vertienvoudigd. Vooral de formule van vier vijfde werken is in trek bij mannen die verlof nemen om voor hun kroost te zorgen.

Dat blijkt uit cijfers van de studiedienst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die premies uitbetaalt voor wie ouderschapsverlof opneemt. Het aantal mannen met ouderschapsverlof is in de periode 2002-2012 gestegen van 2991 naar 30.118.

Met dat cijfer staan mannen nog lang niet op gelijke hoogte met vrouwen (87.292), maar de opmars van mannen is wel ronduit spectaculair te noemen. Het aandeel mannen met ouderschapsverlof is in 2012 gestegen tot 26%, in 2002 was hun aandeel slechts 8%.

Ouderschapsverlof, recent uitgebreid van drie naar vier maanden, kan voltijds of deeltijds worden opgenomen. De meest populaire formule is die van deeltijds werken, met een arbeidsduurvermindering van een dag per week. Het aantal mannen dat die formule koos, steeg in tien jaar van 988 naar 20.874.

Het aantal vrouwen dat ouderschapsverlof neemt, is licht teruggevallen. Voor het eerst in tien jaar stabiliseert het totaal aantal mensen die ouderschapsverlof opnemen op 117.410 in 2012.

Bron: De Morgen

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen