< Terug naar overzicht

Steeds meer leefloners klussen bij

Het aantal leefloners dat via het OCMW bij de groendienst of in een rusthuis klust, is de laatste vijf jaar met 20 procent gestegen. Toch stroomt amper een kwart door naar een reguliere job.

Dat blijkt uit cijfers van de POD (Programmatorische Overheidsdienst, dienst die rond bepaalde thema's werkt) Maatschappelijke Integratie. OCMW's stellen al jaren leefloners tewerk via artikel 60, maar de laatste jaren zit het systeem stevig in de lift. In 2008 ging het om 19.274 mensen, tegen eind vorig jaar was dat aantal al gestegen tot 23.297.

Veelal gaat het om klusjes voor het OCMW, of opdrachten voor de groendienst of het lokale rusthuis. Gemiddeld is zo'n stelsel een jaar tot anderhalf jaar geldig. Na afloop hebben ze doorgaans recht op een werkloosheidsuitkering en begeleiding.

“De toename bewijst dat OCMW's sterker inzetten op activering en werk maken van het recht op een route naar werk”, zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD. Ook de crisis veroorzaakt een toename van het aantal leefloners.

Het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (UA) rekende uit dat 29 procent van de klussende leefloners na een jaar nog werkt. 43 procent is werkzoekend, 8,5 procent is opnieuw afhankelijk van een leefloon, terwijl 18 procent naar allerlei andere stelsels uitzwermt.

De POD Maatschappelijk Integratie becijferde dat een jaar na afloop van artikel 60 de helft aan het werk is. Slechts 21 procent slaagt er evenwel in een volledig jaar te werken.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen