< Terug naar overzicht

Steeds meer kmo’s gooien jaarlijkse evaluatie overboord

Amper een kwart van de kleine organisaties organiseert nog een jaarlijkse evaluatie van de medewerkers. Zes jaar geleden was dat nog 43 procent. Informele, tussentijdse gesprekken worden daarentegen steeds belangrijker.

Nu lijken ze nog ver weg, de jaarlijkse werknemersevaluaties, die meestal rond de jaarwisseling plaatsvinden. In steeds meer organisaties komen ze echter ook niet meer terug. Bijna driekwart van de kmo’s en micro-ondernemingen houdt niet langer een jaarlijks evaluatiegesprek met de medewerkers, zo blijkt uit een bevraging van 532 bedrijven door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Klein kopieert groot

De klassieke evaluatie lijkt zijn populariteit te verliezen. Zes jaar geleden nodigde nog 43 procent van de bedrijven werknemers uit voor een jaarlijks gesprek, tegenover 26 procent vandaag. Koen Dewettinck, professor Personeelsbeleid (Vlerick Business School), is niet verbaasd over de cijfers: “Kleine bedrijven vonden in het verleden dat ze moesten professionaliseren. En dus kopieerden ze het jaarlijkse evaluatiegesprek.”

Maar veel grote bedrijven hebben ondertussen de omgekeerde beweging gemaakt: “Informele, tussentijdse gesprekken worden belangrijker. Men wil een dynamischer personeelsbeleid voeren, in plaats van één keer per jaar god te spelen en de prestaties van medewerkers in een cijfer proberen te vatten. De focus is ook verschoven naar evaluaties op teamniveau, waarbij eveneens doelen aan het team worden opgelegd in plaats van aan het individu.”

Toon uw interesse 

Toch vindt professor Dewettinck niet dat we het formele gesprek zomaar overboord moeten gooien, ook in kleine organisaties. “Daarmee geeft een bedrijf de boodschap aan zijn werknemer: ik ben geïnteresseerd in u. Een goeie babbel is niet alleen nuttig, maar lijkt me ook een recht.”

Bron: De Standaard (standaard.be) en NSZ (nsz.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen