< Terug naar overzicht

Steeds meer camera’s op de werkvloer

De Privacycommissie kreeg vorig jaar 520 aanvragen binnen om bewakingscamera’s op de werkvloer te mogen plaatsen. In vijf jaar tijd is het aantal aanvragen vertienvoudigd.

“In principe mag zo'n camera alleen het productieproces in de gaten houden en mogen werknemers alleen sporadisch in beeld komen”, vertelt Eva Wiertz van de Privacycommissie. Maar ze geeft toe dat werkgevers het snufje ook gebruiken om hun werknemers in het oog te houden. Er komen dan ook vaak klachten van werknemers, maar ook van vakbonden en advocaten. Het is zoals bij e-mails: die mag de baas ook niet systematisch controleren.

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) proberen werkgevers vooral te vermijden dat ze bestolen worden. “30 procent van de diefstallen in de kleinhandel gebeurt door het eigen personeel. Bovendien bedraagt een gemiddelde winkeldiefstal rond de 100 euro, terwijl diefstal door een medewerker gemiddeld goed is voor zo'n 1300 euro”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Overigens ligt het werkelijke aantal camera's nog een pak hoger. De Privacycommissie registreert immers de aanvragen per werkplek, niet per camera.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen