< Terug naar overzicht

Steeds meer Belgen combineren twee betaalde jobs

Steeds meer Belgen doen aan ‘multi-jobben’. Tijdens de laatste twaalf jaar nam het aantal Belgen met een tweede job met 44.000 toe. Zo combineren bijna 200.000 Belgen twee betaalde jobs.

‘Multi-jobbing’ is de term voor het combineren van een baan met een tweede baan of het zelfstandig ondernemerschap. 198.400 mensen hadden eind september 2016 zo’n tweede job, volgens de recentste cijfers van Statistics Belgium. 4.355.800 Belgen oefenden toen één job uit.

“Relatief is de stijging niet zo fors op een totaal van 4,5 miljoen werkende Belgen”, relativeert professor Ludo Struyven, hoofd onderzoeksgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs aan het HIVA Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven). “Nu heeft 4,4 procent van de werkende Belgen een tweede job, tegenover 3,8 procent in 2004. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt dit 7,5 procent.”

Hoofdzakelijk zelfstandigen in bijberoep

Struyven ziet dat twee op de drie personen die multi-jobben hun hoofdberoep combineren met een tweede job als zelfstandige. “Het effectieve cijfer kan wel hoger liggen, omdat sommige mensen hun zelfstandig bijberoep niet als tweede job aanzien, of dat ze dit niet willen vermelden in enquêtes omdat ze het verzwijgen voor hun werkgever of collega’s.”

Bron: Metro (metrotime.be) en HIVA (hiva.kuleuven.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen