< Terug naar overzicht

Steeds kleinere wervingscirkel

Toenemende reistijden en ergerlijk fileleed in het woon-werkverkeer zijn voor steeds meer werknemers een reden om dichter bij huis te gaan werken. De mogelijkheid om thuis te werken wordt ook steeds belangrijker om files te ontlopen.

Wanneer het aantal files in Nederland blijft stijgen, zal dat voor de helft van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking een belangrijke reden zijn om dichter bij huis te willen werken. Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Intelligence Group naar de impact van de stijgende filedruk onder 1603 personen uit de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking, ondervraagd in juni 2007. (Potentiële) werknemers vinden de stijgende filedruk ook een belangrijke reden om meer thuis te willen werken (40%).

De gemiddelde reisbereidheid (tijd voor een enkele reis) tussen plaats van wonen en werken, ligt sinds 2003 op tussen de 37 en 39 minuten. Door de in recordtempo toenemende filedruk, kan men in dezelfde tijd echter steeds minder ver reizen en wordt het automatisch aantrekkelijker om dichter bij huis te werken.

Het onderzoeksbureau legde de volgende stelling voor aan de respondenten: “Als er in de toekomst meer files komen, is dat voor mij een belangrijke reden om dichter bij huis te willen gaan werken.” Voor de helft van de beroepsbevolking is dit het geval. Voor jongeren (tot en met 29 jaar) en voor vrouwen geldt dit nog sterker, respectievelijk 59% en 54%. Voor werkgevers betekent dit dat de visvijver waarin zij werven steeds krimpt en het belang om zich regionaal als werkgever te profileren vergroot.

Een alternatief is meer thuiswerken. Bijna 40% vindt de files een belangrijke reden om minder op de zaak te zijn. Dit geldt vooral voor mannen (44%). Het vereenvoudigen van thuiswerken en de mogelijkheid bieden om thuis te werken lijken dus voor werkgevers belangrijke instrumenten om mensen te binden en hun wervingscirkel (en visvijver) te vergroten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen