< Terug naar overzicht

Statuut beïnvloedt loopbaaneinde

Arbeiders beëindigen hun loopbaan relatief vroeg in vergelijking met zelfstandigen. Bedienden stoppen in gespreide orde met werken, in tegenstelling tot ambtenaren die op één lijn zitten wat betreft uittredingsleeftijd. Dat zijn bevindingen uit een onderzoek van het interuniversitair samenwerkingsverband Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming.

Het Steunpunt WAV onderzocht de uittreedpatronen bij vijftigplussers. Het vond dat het beroepstatuut een belangrijke rol speelt in de vorm van het loopbaaneinde, de uittreedleeftijd en het uittreedkanaal.
Arbeiders zijn er vroeg bij: bijna een derde (31,7%) van alle uittredende arbeiders is tussen 51 en 54 jaar en 46,4% is tussen 55 en 59 jaar. Bijna driekwart van alle arbeiders verlaten dus voor hun 60ste de arbeidsmarkt. Dit is mede te verklaren doordat arbeiders op relatief jonge leeftijd beroepsactief worden. De meest voorkomende uittreedleeftijd bij arbeiders is 58 jaar. Het conventioneel brugpensioen, dat ingaat op 58, wordt immers vaak voor arbeiders gebruikt en is ook het meest gebruikte uittreedkanaal onder deze groep van werknemers.
Bij de bedienden is het aandeel van de jonge vijftigers die uittreden kleiner dan bij de arbeiders (22,6%). De meeste bedienden stoppen tussen 55 en 59 jaar (38,4%) en tussen 60 en 64 jaar (31,2%). Bedienden gaan gemiddeld op de leeftijd van 60 jaar met pensioen. De bedienden die op deze leeftijd uittreden, doen dit meestal via een vervroegd rustpensioen.
De meest homogene groep van uittreders zijn de ambtenaren. Maar liefst 58% van de ambtenaren is tussen 60 en 64 bij het verlaten van de arbeidsmarkt. Zestig jaar is nog meer dan bij bedienden de uitstapleeftijd bij uitstek. Ambtenaren maken massaal gebruik van vervroegd rustpensioen op zestigjarige leeftijd.
De zelfstandigen werken het langst. Slechts een beperkt aandeel treed uit voor zijn 60ste. Een derde van de uittredende zelfstandigen is tussen 60 en 64 jaar (33%). De grootste groep is te situeren bij de oudste leeftijdsklasse: 36,3% van de uittredende zelfstandigen is tussen 65 en 70 jaar. De meest voorkomende uittreedleeftijd bij de zelfstandigen is 65 jaar. Dit zijn meestal zelfstandigen die bij het bereiken van de officiële pensioenleeftijd rechtstreeks overstappen van de zelfstandige activiteit naar een wettelijk rustpensioen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen