< Terug naar overzicht

Startersloon stijgt spectaculair in sommige sectoren

In sommige sectoren steeg het startersloon (werknemers van 25 jaar of jonger) sterk tussen 2019 en 2021, met meer dan 10 tot zelfs meer dan 20 procent. In geen enkele sector is het gedaald. Maar er is ook een donker kantje aan dit verhaal. In de eerste helft van 2021 zijn er minder jongeren met een arbeidscontract van onbepaalde duur gestart dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

De instroom van werknemers van 25 jaar of jonger is 26,4 procent lager dan voor de coronacrisis en zelfs 4,7 procent lager dan vorig jaar. Daarmee vormen de jongeren de enige leeftijdscategorie waaruit niet opnieuw meer aangeworven wordt sinds het coronajaar 2020. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van meer dan 30.000 werkgevers.

Tijdens de eerste zes maanden van 2020 daalde de instroom van alle leeftijdsgroepen. De sterkste daling was er bij de oudste leeftijdscategorie (55 jaar of ouder): min 23,8 procent. Daarna volgt de jongste leeftijdscategorie (25 jaar of jonger) met min 22,7 %. De instroom van de 26- tot 55 jarigen kende een daling van 16,1 procent.

Intussen ligt de instroom van werknemers die ouder zijn dan 25 jaar opnieuw hoger dan in 2020: plus 3,1 procent bij de 26- tot 55-jarigen en plus 9,4 procent bij de 55-plussers. Maar de instroom van jonge werknemers (25 jaar of jonger) blijft in 2021 nog steeds lager (min 4,7 procent) dan in coronajaar 2020.

Starters die wel aan een voltijdse baan geraken, kennen een meevaller. De kans dat zij een substantieel hoger brutoloon ontvangen dan in 2019 het geval zou zijn geweest, is groot. Vooral de horeca doet zijn best met een gemiddelde stijging van 22,2 procent. Dat is niet verwonderlijk gezien het structureel personeelstekort in die sector, mede veroorzaakt door de combinatie van lage lonen en onregelmatige werktijden. Bovendien hebben tijdens de lange coronasluiting of -werkvermindering veel tijdelijk werklozen een ‘andere uitdaging’ gezocht en gevonden.

Ook in de Voeding (plus 13,6 procent) en Logistiek en Transport (plus 11,1 procent) steeg het bruto startersloon gevoelig. Chemie-Farma-Energie deed er 5,7 procent bij, ook al betaalde die sector al – en nog altijd – de hoogste starterslonen. Niet om over naar huis te schrijven, zijn de stijgingen in de Social Profit (plus 1,8 procent) en de Groot- en Kleinhandel (plus 1,2 procent).

Bijna geen stijging viel er te noteren bij Diensten en Financiële Sector, Metaal- en Maakindustrie en Bouw. Voor de eerste sector is dit begrijpelijk, voor de laatste twee minder. Maakindustrie en Bouw klagen al langer dat ze te weinig ‘geschikte profielen’ vinden, maar ongetwijfeld passen daar wel een alternatieve mouw aan.

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen