< Terug naar overzicht

Stages bieden weinig leermogelijkheden

De werkomstandigheden en leermogelijkheden tijdens stages zijn vaak ondermaats. Bedrijven beschouwen stagiairs veel te veel als goedkope of zelfs gratis arbeidskrachten. Europees commissaris voor Werkgelegenheid Laszlo Andor pleit voor kwaliteitsstandaards om uitbuiting te voorkomen.

Uit een enquête van Eurobarometer bij 12.921 Europeanen tussen 18 en 35 jaar blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) minstens een keer als stagiair aan de slag zijn geweest. Eén op de drie stagiairs ervaart daarbij slechte werkomstandigheden en weinig leermogelijkheden. Dat maakt het moeilijk om nadien een job te vinden.

Bijna zes op de tien (59 procent) van de stagiairs ontving geen bezoldiging. Van degene die wel een financiële vergoeding kregen, vond slechts de helft dat die voldoende hoog was om de basis-levensbehoeften te dekken.

40 procent van de stagiairs heeft geen schriftelijke arbeidsovereenkomst. 30 procent ervaart de werkomstandigheden of leermogelijkheden als ondermaats. Bijna een kwart zegt dat hun arbeidsomstandigheden verschilden van de vaste medewerkers in de organisatie en 20 procent zegt niets geleerd te hebben dat hen kan helpen in hun verdere professionele carrière.

Om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren en de kansen op een leerrijke stage te vergroten, pleit Europees commissaris voor Werkgelegenheid Lazslo Andor voor kwaliteitsstandaards. Hij wil dat werkgevers vooraf betere informatie geven over het eventuele salaris, werkomstandigheden en leerdoelstellingen. Ook zou een stage hooguit zes maanden mogen duren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen