< Terug naar overzicht

Stage verhoogt aanwervingskansen

Veel laatstejaarsstudenten aan de universiteit ronden hun studie af met een stage. Onderzoek van de UGent met fictieve sollicitaties geeft aan dat een stage een meerwaarde is voor latere aanwervingskansen.

De onderzoekers stuurden cv’s en motivatiebrieven van twee fictieve kandidaten voor 624 echte vacatures. Deze kandidaten waren pas afgestudeerden die slechts in één kenmerk verschilden, namelijk de stage-ervaring die ze opdeden aan de universiteit. Deze stage-ervaring werd lukraak toegekend aan één van beide kandidaten. Het ging daarbij om een stage die kon opgenomen worden als keuzevak. De andere kandidaat had hetzelfde diploma, maar geen stage.

Wat blijkt? De kandidaten die een stage-ervaring konden voorleggen, kregen 12,6 procent meer uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek dan kandidaten zonder.

Het vermelden van een stage bleek ongeveer even lonend voor mannen als voor vrouwen. De onderzoekers stelden voorts vast dat het effect van een stage op het cv meer uitgesproken was voor afgestudeerden uit de menswetenschappen (26,3 procent meer uitnodigingen na een stage) dan voor degenen uit de exacte wetenschappen (6,7 procent meer uitnodigingen). Het surplus was ook meer uitgesproken voor wie een kort cv voorlegde (20,4 procent meer uitnodigingen) dan voor wie een uitgebreid cv voorlegde (6,8 procent meer uitnodigingen). Het kan evenwel niet uitgesloten worden dat deze verschillen bij toeval werden vastgesteld (ze waren niet statistisch significant).

Het onderzoek werd uitgevoerd door de professoren Stijn Baert (UGent) en Dieter Verhaest (KU Leuven), samen met doctoraal onderzoekers Ilse Tobback (KU Leuven) en Brecht Neyt (UGent). Professor Thomas Siedler (Universität Hamburg) dacht het experiment mee uit. Yana Bosmans, Ella Dewaele, Mart Dierken en Sarah Tanghe werkten mee in het kader van hun Masterproefonderzoek aan de UAntwerpen, UGent of KU Leuven.

Bron: UGent

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen