< Terug naar overzicht

Spilindex wordt mogelijk al in mei overschreden

Het Planbureau verwacht dat de spilindex al in mei overschreden wordt. Daardoor zouden de sociale uitkeringen in juni en de overheidslonen in juli automatisch met 2 procent stijgen.

De index is de graadmeter voor de kosten van het leven. Als de index twee punten stijgt, worden de uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel enkele maanden later automatisch met twee procent verhoogd.

De laatste automatische verhoging dateert al van eind 2012. De vorige indexering is overgeslagen door de indexsprong van de federale regering. Vorige maand verwachtte het Planbureau nog dat de spilindex pas in juli overschreden zou worden.

Inflatie

De mogelijke overschrijding van de spilindex heeft alles te maken met de versnelling van de inflatie. Het Planbureau verwacht nu een gemiddelde jaarinflatie van 1,5 procent, zowel in 2016 als 2017. Voorheen stelde het Planbureau nog 1,3 procent stijgende levensduurte voorop dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. In 2015 was er 0,56 procent inflatie, in 2014 amper 0,34 procent.

De groeivoet van de gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, zou in 2016 gemiddeld 1,7 procent en in 2017 1,3 procent bedragen, tegenover 1,05 procent in 2015 en 0,40 procent in 2014.

De volgende spilindex zou niet overschreden worden in 2017.

Bron: Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen