< Terug naar overzicht

Spierpijnen en arbeidsletsels in stijgende lijn

Stress, terugkerende blessures door overbelasting (RSI) en rugletsels vormen de topdrie gezondheidsproblemen waarmee de werknemers in het Verenigd Koninkrijk te kampen hebben en de problemen nemen er almaar toe. De publieke sector maakt minder risicoanalyses dan de private sector. De lokale overheden en het onderwijs scoren hierop het slechtst.

De gegevens komen uit het tweejaarlijks rapport van het TUC (Trades Union Congress) over de gezondheid van de Britse werknemers en de veiligheid op het werk. Uit de jongste survey blijkt 58% van de respondenten last te hebben van stress, 40% van RSI (repetitive strain injuries) en 35% van rugpijn. Dat is een toename met respectievelijk 2, 3 en 4% tegenover 2002. Het aantal ongevallen dat veroorzaakt wordt door wegglijden of een misstap gaat ook in stijgende lijn en rukt op van de zevende naar de vijfde plaats in de ziekte- en ongevallenlijst. Werknemers hebben voorts last van slechte computerschermen (32%), te veel alleen werken (27%) en lange werkuren (25%), van geweld (22%) en chemicaliën en solventen (21%).


De werkgevers slagen er niet in hun personeel te beschermen tegen ernstige ziektes of verwondingen, zo meldt het onderzoeksrapport. De werkgever is in het Verenigd Koninkrijk verplicht om regelmatig risicoanalyses uit te voeren om ziekte en ongevallen op het werk te vermijden, maar amper de helft (53%) voldoet aan die verplichting. De private sector (57%) scoort iets beter dan de publieke sector (51%). In lokale overheden (42%) en de onderwijssector zijn er de minste risicoanalyses. Eén op tien respondenten zegt dat zijn werkgever nog nooit een risicoanalyse maakte.


Veiligheidsverantwoordelijken mogen wettelijk gezien arbeidstijd vrijmaken om cursussen over veiligheid bij te wonen, maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. In 30% van de gevallen is dat een gevolg van tijdsgebrek, maar nog vaker is het te wijten aan een simpel verbod van de manager.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen