< Terug naar overzicht

SP.A wil volwaardig pensioen na 42 jaar werken

Een volwaardig wettelijk pensioen voor iedereen na 42 jaar werken en niet pas na 45 jaar, dat is de droom van SP.A-voorzitter John Crombez. De financiering daarvoor wil hij halen bij de Belgische bedrijven.

“Wie op 18 begon, stopt op 60. Wie op 24 begint, stopt op 66. Ben je ziek, zorg je voor je kinderen of zit je zonder job, dan blijft de teller lopen. Dat is eerlijk en eenvoudig. En hoe meer je werkt, hoe hoger je pensioen.” SP.A-voorzitter John Crombez wil het roer radicaal omgooien.

Hoe financieren?

We garanderen elke jongere een basisloon na school en een basispensioen later, zo stelt Crombez. Om dat te kunnen financieren, moeten we volgens de socialistische partijvoorzitter ‘naar de grote getallen’ durven te kijken. “We geven vandaag meer uit aan subsidies voor bedrijven dan we innen aan vennootschapsbelasting. Halveer die subsidies. Dat scheelt 7 miljard euro. Schrap een kwart van de subsidies aan bedrijfswagens. Goed voor 1 miljard. En bestel vooral geen absurd hoog aantal nieuwe straaljagers, bedoeld voor buitenlandse operaties, als je niet eens geld genoeg vindt om je eigen binnenlandse veiligheid te garanderen.”

Rust brengen

“Alle regeringen, ook die waarvan de SP.A deel uitmaakte, hebben de jongste tien, twintig jaar nagelaten om mensen gerust te stellen over hun toekomst”, stelt Crombez vast. “Twintigers over hun job van straks en hun pensioen van later, dertigers met jonge kinderen over hoe je die hectische jaren overleeft, veertigers over hoe je het volhoudt tot je pensioen, vijftigers en zestigers over wie hun oude moeder zal verzorgen, zeventigers over hoe ze ooit hun rusthuis moeten betalen. Als mensen het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt, dan is het precies daarom: omdat die ‘waarom niet’ nooit zo evident was als ze had moeten zijn.”

Bron: Het Laatste Nieuws (hln.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen