< Terug naar overzicht

Sombere vooruitzichten voor Belgische arbeidsmarkt

Het werkgeversvertrouwen brokkelt verder af en heeft een negatieve invloed op de tewerkstellingsvooruitzichten. Slechts 4 procent van de Belgische werkgevers is van plan om in het komende kwartaal mensen aan te werven en 7 procent denkt eerder aan ontslaan.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse Manpower Barometer. Uit de antwoorden van 752 Belgische werkgevers die HR-specialist ManpowerGroup eind maart ondervroeg, blijkt dat slechts 4 procent van plan is om het komende kwartaal medewerkers aan te werven, terwijl 7 procent eerder denkt aan ontslaan. Nog altijd 86 procent van de werkgevers houdt het op een status-quo.

De ManpowerGroup Index, of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan, zakt tot -3. Dat is één procentpunt lager dan vorig kwartaal en vijf punten minder in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. Het verval van de index houdt aan en bereikt na negen kwartalen dalen op rij zijn laagste punt sinds het eerste kwartaal van 2010.

Vooral Brusselse werkgevers zijn pessimistisch: één op de tien verwacht medewerkers te moeten ontslaan de komende drie maanden.

Ook in Vlaanderen duikt de index naar zijn diepste punt sinds de lancering van de enquête in het derde kwartaal van 2003.

Alleen de bouwnijverheid ontsnapt aan het somber klimaat. Werkgevers in de bouwnijverheid zijn nog van plan medewerkers aan te werven, al blijven de verwachtingen fors lager dan vorig kwartaal.

In alle andere sectoren zijn de tewerkstellingsvooruitzichten negatief. Vooral de industrie en horeca zijn het minst positief. Ook in de sectoren financiële instellingen en diensten, openbare diensten en non-profit, transport, logistiek en communicatie en in de groot- en kleinhandel is de intentie om aan te werven gedaald.

In de sectoren landbouw, jacht, bosbouw en visserij, elektriciteit, gas en water vallen de aanwervingen zo goed als stil.

Europa blijft gebukt gaan onder de ongunstige economie: 9 van de 22 bevraagde Europese landen hebben negatieve tewerkstellingsvooruitzichten. Dat is evenveel als vorig kwartaal.

Vooral Frankrijk ziet de toekomst somber in en voorspelt voor het eerst sinds het vierde kwartaal 2009 een negatieve tewerkstelling.

De Duitse werkgevers (+4) stellen zich eerder afwachtend op tot de economische situatie opklaart, terwijl de Britten getuigen van een voorzichtig optimisme (+5).

Ondanks de negatieve nettotewerkstelling is er toch een lichtpuntje: Griekenland noteert zijn beste netto tewerkstellingsprogonose (-3) in drie jaar.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen