< Terug naar overzicht

Solliciteren blijft stiekeme bedoening

In een tijdperk van talloze statusupdates en het delen van ons wel en wee op sociale media, valt het zoeken naar een job toch nog altijd in de taboesfeer. Zo blijkt bij een onderzoek dat twee derde van de respondenten (65 procent) zich zorgen maakt dat anderen erachter zouden komen dat ze naar een (nieuwe) job op zoek zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat het bespreken van de zoektocht naar een job op sociale media één van de laatste taboes is. Bijna een kwart van de wereldwijde werkzoekenden (24 procent) gaf aan dat dit het onderwerp is waarover ze het minst waarschijnlijk informatie online zouden delen, op gelijke hoogte met persoonlijke financiën. Het populairste onderwerp om op sociale media te delen, is de persoonlijke relatie. Bijna een derde van alle deelnemers aan het onderzoek (31 procent) gaf aan dat dit het onderwerp is waarover ze in alle waarschijnlijkheid op het internet zouden praten.

Van deze openhartigheid was echter niet altijd sprake bij persoonlijke relaties in de ‘echte’ wereld. De onderzoekers constateerden dat angst bijdraagt aan het geheimhouden van het sollicitatieproces. De helft van alle werkzoekenden zou hun partner niet vertellen dat ze gaan solliciteren. Zestig procent van de werkzoekenden boven de 55 jaar houdt hun sollicitatie verborgen voor hun partner, waarmee deze groep zich op dit gebied het meest in stilzwijgen hult.

Nederlanders het meest open over jobjacht

Wereldwijd deden Britse werkzoekenden er het meest het zwijgen toe. Slechts 37 procent vertelde hun partner dat ze naar een nieuwe job aan het solliciteren waren. De Fransen waren iets minder terughoudend (41 procent zou het hun partner vertellen). Aan de andere kant van het spectrum staan Nederlanders: zij geven blijk van de meeste openheid. 61 procent had er geen moeite mee om hun zoektocht naar werk met hun wederhelft te bespreken.

Werkzoekenden deelden de angst dat anderen erachter zouden komen dat ze op zoek naar werk waren. Opnieuw toonden Nederlanders zich op dit vlak het meest ontspannen. Bijna twee derde (62 procent) zei zich hier geen zorgen over te maken. Dat is ruim twee keer zoveel als de Fransen (van wie slechts 24 procent zich geen zorgen maakte), de Ieren (26 procent), de Canadezen (27 procent), de Australiërs (28 procent) en de Britten (31 procent).

Angst

Er blijkt sprake te zijn van een mix van praktische en meer persoonlijke angsten. Wereldwijd maakt veertig procent van de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe job, zich zorgen dat hun werkgever erachter komt. Een derde (34 procent) is bang dat ze de job niet krijgen en een vijfde (20 procent) is bang dat ze zich mislukt zullen voelen.

De behoefte aan geheimhouding roept sterke emoties op bij mensen die van job proberen te wisselen. Twee derde (64 procent) zegt zich bezorgd te voelen wanneer ze naar een nieuwe job zoeken. De helft heeft het gevoel dat ze iets te verbergen hebben. Een derde (33 procent) heeft zelfs het gevoel een dubbelleven te leiden.

Bron: Indeed (indeed.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen