< Terug naar overzicht

Sollicitanten niet happig op gebruik AI

Een volledig geautomatiseerd rekruteringsproces valt niet in de smaak van sollicitanten wegens te onpersoonlijk. De rekrutering overlaten aan een computer of robot zorgt voor een negatieve perceptie van het bedrijf en het werkgeversimago.

Sollicitanten zien een volledige automatisering van het rekruteringsproces niet zitten, zo blijkt uit onderzoek van de Britse consultant Carmichael Fisher bij zowel rekruteringsprofessionals als sollicitanten. Driekwart van de sollicitanten (73 procent) zegt dat dit leidt tot een negatief beeld van het bedrijf en het werkgeversimago. Slechts 5 procent ziet dit als een pluspunt. Zowel bij het screenen van cv’s, het interview als bij salarisonderhandelingen gaat de voorkeur uit naar een mens in plaats van een machine. Zo geeft meer dan acht op de tien respondenten aan dat een sollicitatie-interview een tweerichtingsproces is waarbij zowel de rekruteerder als de sollicitant vragen stelt. Een op de vijf heeft ook een afkeer van video-interviews.

Een volledig geautomatiseerd rekruteringsproces wordt dan ook als onpersoonlijk ervaren. Het gemis aan persoonlijk contact wordt gezien als een vorm van onderwaardering. Bovendien zijn kandidaten bezorgd dat ze op die manier niet kunnen tonen wat ze waard zijn.

Dit wil nog niet zeggen dat sollicitanten tevreden zijn met de manier waarop er nu meestal geselecteerd wordt. Vooral de techniek waarbij enkel geselecteerd wordt op het cv vindt 45 procent van de respondenten maar niets.
Ook zegt 71 procent dat het soms gebeurt dat ze geen antwoord krijgen op een sollicitatie. Van degene die – weliswaar met veel vertraging – toch een antwoord krijgen, haakt meer dan een kwart af. Ongeveer de helft laat zijn beslissing om toch verder te solliciteren afhangen van welk bedrijf het is.

Bron: hrmagazine.co.uk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen