< Terug naar overzicht

Sollicitanten manipuleren rekruteringstechnologie om kansen te verhogen

Een massa sollicitanten probeert rekruteringssoftware te omzeilen, bijvoorbeeld door het gebruik van buzzwoorden, om zo hun kansen te verhogen.

Meer en meer bedrijven schakelen technologie in om hun rekruteringsproces te stroomlijnen en te versnellen, bijvoorbeeld het automatisch screenen van CV’s op trefwoorden. Dat is ook sollicitanten niet ontgaan, zo blijkt uit een enquête bij meer dan duizend werknemers en werkzoekenden van TribePad, een aanbieder van rekruteringssoftware.

Sollicitanten trachten steeds vaker het algoritme gebruikt in ‘applicant traking’ systemen (ATS) te ontcijferen. Zo zoekt iets meer dan een vijfde van de respondenten (22 procent) online naar informatie over hoe anderen zijn aangeworven. Bijna evenveel bevraagden (19 procent) geven toe specifieke buzzwoorden te gebruiken in hun CV om de automatische screening te manipuleren. En 15 procent liegen of dikken hun ervaring aan om zo uitgenodigd te worden voor een interview. Bijna een op de tien (8 procent) geeft toe te hebben gefraudeerd tijdens psychometrische en/of vaardigheidstesten.

Deze percentages stijgen bovendien fors bij sollicitanten die de werking van ATS kennen. Van degenen die weten hoe het werkt, zeggen 88 procent dat ze bewust in hun CV specifieke trefwoorden en vaardigheden opnemen om zo door de automatische screening te geraken, ook al beschikken ze niet noodzakelijk over deze vaardigheden.

Bijna zeven op de tien respondenten zijn er dan ook van overtuigd dat nog meer automatisering van het rekruteringsproces zinloos is omdat kandidaten het kunnen manipuleren en omzeilen door hun CV aan te passen.

Bron: hrmagazine.co.uk/hrnews.co.uk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen