< Terug naar overzicht

Socialistische vakbond organiseert staking bij openbare diensten op 27 februari (ook spoorbond doet mee)

De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert op dinsdag 27 februari een intersectorale staking tegen de plannen van de regering-Michel over de ‘zware beroepen’. Het ACV neemt niet deel aan de staking.

De socialistische vakbond is niet te spreken over de hervormingen die de regering plant rond de 'zware beroepen'. Dat gaat ten koste van de ambtenaren, aldus de overheidsvakbond. Die maakt zich onder meer zorgen over het voortbestaan van de huidige pensioenrechten en de criteria die zullen bepalen wat een beroep tot een zwaar beroep maakt.

De christelijke vakbond ACV schaart zich echter niet achter de stakingsoproep. “Het is onnodig en voorbarig hierover een algemene staking uit te roepen. De regering moet op dit ogenblik namelijk nog concrete voorstellen op tafel leggen”, meent het ACV. “Er is ook nog geen enkele duidelijkheid over de lijst van beroepen die zullen worden erkend als zwaar beroep. Wie moet dan waartegen staken?”

De criteria

De regering werkt aan een definiëring van wat een zwaar beroep is. Wie zo’n beroep uitoefent, zal aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger met pensioen kunnen gaan. Er is sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk, een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico, en mentale en emotionele belasting.

De stakingsplannen gelden voor alle sectoren van de ACOD. Ook de spoorvakbond is dus van plan het werk neer te leggen, bevestigt Ludo Sempels, de topman van de socialistische spoorvakbond.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen