< Terug naar overzicht

Socialistische vakbond haalt scherp uit naar minister van werk

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) verliest in snel tempo krediet bij de socialistische bediendenvakbond BBTK. Vooral het in vraag stellen van reeds afgesloten sectorale cao’s s maakt de vakbond boos.

De afgelopen maanden laat de minister geen kans onbenut om haar visie op thema’s die werknemers aanbelangen te geven. "Dat is niet abnormaal. Minder normaal is dat ze daarbij consequent de rechten van de werknemers in vraag stelt”, reageert BBTK in een scherp persbericht.

In het werkloosheidsdossier schaart de minister zich volop achter het principe van een versterkte degressiviteit van de uitkeringen. Maar over de inspanningen die werden beloofd om de werkzoekenden een perspectief op werk te geven, bijvoorbeeld via versterkte opleidingen, heerst complete radiostilte. Hetzelfde geldt voor het concretiseren van de regelgeving rond de eindeloopbanen. Ook hier blijft het wachten op de concrete uitvoering.

“Toch lanceert de minister het ene idee na het andere in het kader van het relancedebat”, aldus BBTK. “De stageplaatsen die ze voor jongeren (zou) voorzien, gaan bijvoorbeeld voorbij aan het feit dat er al tal van inschakelingsstatuten bestaan, waarin beter eerst orde op zaken kan worden gesteld. In een nog niet-gepubliceerde nota’s pleit ze voor de annualisering van de arbeidsduur”, somt de vakbond op.

Inbreken in sociaal overleg


Ook het begrip dat de minister vorige week opbracht voor de ongerustheid van de werknemers voor het ‘bedrog’ van werknemers in geval van ziekte tijdens hun vakantie en haar pleidooi om de band tussen leeftijd en anciënniteit door te knippen, ook al is dat al lang gedaan, schieten in het verkeerde keelgat.

Maar de klap op de vuurpijl is het feit dat de minister een lijst heeft laten opstellen van sectorale cao’s die de door de regering opgedrongen loonnorm van 0,3 procent zouden overschrijden. “Daarmee wordt ingebroken in het sectoraal loonoverleg, waarbij eerder door werknemers én werkgevers afgesproken loonsverhogingen in vraag zullen worden gesteld.”

BBTK zegt bereid te zijn een constructieve dialoog aan te gaan met de minister over alle dossiers, maar stelt telkens opnieuw vast dat ze daar totaal niet in geïnteresseerd is. “Dat belooft, want het dossier rond de harmonisering van de statuten tussen arbeiders en bedienden zal moeten aangepakt worden.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen