< Terug naar overzicht

Socialistische bediendevakbond vecht verschil in vakantiegeld aan

BBTK, de socialistische bediendevakbond, zal de komende weken juridische stappen zetten tegen de verschillende berekeningswijze van het vakantiegeld voor arbeiders en bedienden. Afhankelijk van het loon, bedraagt dit verschil enkele honderden euro per jaar.

Dat kondigde BBTK aan in een nieuwsbrief. De wet die het eenheidsstatuut invoert, regelt enkel de opzeggingstermijnen en de carensdag. Maar van een volledige gelijkschakeling is er nog geen sprake en dat is voer voor het sociaal overleg.

Eén van die verschillen die BBTK nauw aan het hart liggen, is de verschillende berekeningswijze van het vakantiegeld voor arbeiders en bedienden. In de berekening ervan (zowel enkel als dubbel vakantiegeld) wordt voor de arbeiders rekening gehouden met alle onderdelen van het loon, waaronder de jaarlijkse premies zoals de eindejaarspremie. Bij de bedienden is dat niet het geval. Dit kan al gauw een aantal honderden euro verschil opleveren.

BBTK wil een harmonisering naar boven, waarbij het systeem van vakantiegeld voor de arbeiders ook voor de bedienden moet gelden.

Daarom stapt BBTK binnenkort naar de arbeidsrechtbank. Het bereidt een individueel dossier voor. Dat betekent dat een bediende naar de arbeidsrechtbank zal stappen om het verschil in vakantiegeld aan te kaarten.

De vakbond wil met de stap de druk opvoeren op de werkgevers, die volgens BBTK in de lopende onderhandelingen “helemaal niet bereid zijn om tot een gelijkschakeling te komen voor de berekening van het vakantiegeld.” Anderzijds zou er een duidelijk gerechtelijk signaal zijn, zoals bij de opzegtermijnen en carensdag, indien het op termijn tot een gerechtelijke beslissing komt.

"Hiermee blaast BBTK elk mogelijk overleg over het eenheidsstatuut op”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij vindt het ook onbehoorlijk dat BBTK de oplossing enkel zoekt in de harmonisering naar boven toe, “zonder rekening te houden met de kostenimpact voor werkgevers.”

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen