< Terug naar overzicht

Sociale verkiezingen van 7 tot en met 20 mei 2012

De Nationale Arbeidsraad heeft de periode van de volgende sociale verkiezingen officieel vastgelegd van 7 tot en met 20 mei 2012.

Gedurende deze twee weken kiezen werknemers de nieuwe vertegenwoordigers voor het comité voor preventie en bescherming op het werk en de ondernemingsraad.

De kiesprocedure duurt 150 dagen en bestaat uit drie fasen. Er zijn twee sleuteldata: dag X waarop de kiesdag bekendgemaakt wordt en dag Y, de eigenlijke kiesdag:
 • De pre-electorale procedure loopt van dag X-60 tot dag X.

 • De eigenlijke kiesprocedure loopt van dag X (90 dagen voor de dag waarop de sociale verkiezingen in de onderneming plaatsvinden) tot dag Y.

 • De kiesdag, dag Y.


 • 'Occulte periode'


  De kandidatenlijsten moeten uiterlijk op dag X+35 ingediend worden. Werknemers die zich kandidaat stellen, zijn beschermd tegen ontslag. Deze ontslagbescherming gaat al in op dag X-30.

  Vandaar dat de periode X-30 tot X+35 de 'verborgen beschermingsperiode' of 'occulte periode' genoemd wordt. De werkgever weet in die periode immers nog niet wie zich kandidaat zal stellen, terwijl de beschermingsperiode toch al loopt.

  Concreet betekent dit dat de pre-electorale procedure start tussen 9 en 22 december 2011 (dag X-60). Tussen 8 en 21 januari start de beschermperiode tegen ontslag voor de werknemers die zich kandidaat stellen.

  Bij de vorige sociale verkiezingen in mei 2008 namen 1.400.000 werknemers uit meer dan 6000 bedrijven nemen deel.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen