< Terug naar overzicht

Sociale verkiezingen: grote opkomst, weinig beweging

Nauwelijks één werkdag na het officiële einde van de sociale verkiezingen maakte staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt de resultaten bekend voor 83% van de verkiezingen die moesten plaatsvinden. Eerste opvallend punt: aan de krachtsverhoudingen tussen de vakbonden verandert er niets. Tweede punt: het aantal werknemers dat gebruik maakte van zijn stemrecht ligt hoog en steeg in vergelijking met het jaar 2000.

Samen met de vakbonden ABVV, ACV, ACLVB en NCK presenteerde de staatssecretaris op 21 mei de officiële voorlopige resultaten van de sociale verkiezingen 2004 die in bijna 6000 ondernemingen plaatsvonden (17% van de uitslagen was nog niet bekend). Meer dan 77% van de 1,6 miljoen stemgerechtigde werknemers bracht een stem uit voor de ondernemingsraad en bijna 79% deed dat voor het comité. Dat mag best een indrukwekkend resultaat genoemd worden. Het deelnamepercentage steeg nog met 3,7% in vergelijking met de vorige editie in 2004. Treffend is bovendien dat de deelname van de jongeren zelfs met 7% steeg.


De globale krachtsverhoudingen tussen de vakbonden blijven stabiel in vergelijking met de verkiezingen van het jaar 2000, al vinden ook nu weer alle organisaties aanknopingspunten om van een (bescheiden) winst te spreken. De christelijke vakbond ACV blijft veruit de grootste van het land en haalt globaal alweer een meerderheid van de stemmen en de mandaten. Voor de comités haalt het ACV 53,69% van de stemmen en 58,44% van de mandaten. In de ondernemingsraden klokt de christelijke vakbond af op 52,46% van de stemmen en 56,58% van de mandaten.
De liberale ACLVB boekt lichte stemmenwinst: ze haalt 9,84% in de comités en 9,22% in de ondernemingsraden. Toch blijft de blauwe bond steken op iets meer dan 6% van de mandaten in beide organen.


Het ABVV verliest iets meer dan 1% van zijn stemmenpercentage (36,47% in de comités en 35,66% in de ondernemingsraden), maar houdt stand qua mandaten (rond 35%).


Als we de verdeling per sector bekijken, merken we dat het ACV lichte stemmen- en zetelwinst boekt in de profit ten koste van het ABVV, maar ook een iets groter verlies lijdt in de non-profit ten voordele van het ABVV. In de economische sectoren behaalt het ACV net niet de absolute meerderheid in stemmen, wel een absolute meerderheid in mandaten (53,61% in de comités en 51,85% in de ondernemingsraden). Ondertussen blijft de dominantie van de christelijke vakbond in de social profit gigantisch, met ongeveer 70% van de stemmen en 75% van de mandaten. Het ABVV gaat vooruit in de social profit, maar moet het stellen met iets meer dan 21% van de mandaten.


De voorsprong van het ACV is traditioneel het grootst in Vlaanderen, met 57 à 58% van de stemmen (licht stijgend) en 62 à 64% van de mandaten (licht dalend). Ook in Brussel en Wallonië is de christelijke bond de grootste. In Brussel scoort de ACLVB goed, met meer dan 10% van de stemmen en ongeveer 10% van de mandaten. In Wallonië rijft het ACV net niet de helft van de stemmen binnen, maar dat levert wel nipt meer dan de helft van de mandaten op. De ACLVB blijft er marginaal. Het ABVV verliest stemmen in Wallonië, vooral voor de ondernemingsraden, maar het aantal mandaten blijft ongeveer stabiel op 43% (het stijgt zelfs voor de comités, tot 46,16%).
De gedetailleerde resultaten kunt u raadplegen op de website www.meta.fgov.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen