< Terug naar overzicht

Sociale verkiezingen: 15 procent bedrijven stemt elektronisch

Minstens 15 procent van de werkgevers zet voor de volgende sociale verkiezingen in op e-voting. De versoepeling van de procedure slaat dus aan. Het gemak, de snelheid en de relatieve kost van e-voting hebben veel bedrijven over de streep getrokken. Vier jaar geleden stemden minder dan 1 procent van de ondernemingen elektronisch.

Tussen 11 en 24 februari – dag x van de procedure sociale verkiezingen - moeten bedrijven onder meer aangeven of ze een akkoord bereikt hebben met de bestaande werknemersafvaardiging in hun onderneming over e-voting. Uit de data van HR-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat 15 procent van de werkgevers voor deze editie inzet op elektronisch stemmen. Dat is heel wat meer dan de nog niet eens 1 procent van 2016.

Elektronisch stemmen biedt vele voordelen: het is gebruiksvriendelijk, men kan niet per vergissing ongeldig stemmen, men kan zijn stem uitbrengen vanachter het bureau, van thuis of op verplaatsing. Het systeem maakt de sociale verkiezingen toegankelijker, wat de participatie kan verhogen. E-voting blijft ook volledig anoniem en veilig: alleen erkende leveranciers kunnen het elektronisch stemmen faciliteren.
Eens de kiesverrichtingen beëindigd zijn, kan het stembureau met een druk op de knop de stemmen tellen, de mandaatverdeling doen, de verkozen en niet verkozen kandidaten aanduiden en dit alles opnemen in het proces-verbaal van de verkiezingen. Het arbeidsintensieve proces nadat de stemmen zijn uitgebracht, wordt teruggebracht tot één opdracht aan de pc en fouten bij het tellen of bij de aanduiding van de verkozenen worden vermeden.
Natuurlijk heeft e-voting een prijskaartje. Dat zou een reden kunnen zijn om er niet voor te kiezen. Maar de sociale verkiezingen organiseren op de klassieke manier, op papier, is ook een belangrijke kost. Er is om te beginnen de administratieve kost van de hele voorbereiding: papier, enveloppen, lijsten, printen, stempelen, vouwen, distribueren, port voor aangetekende zendingen enz. En er is de kost van de kiesdag zelf: opzetten en openhouden van het stembureau, tellen van de stemmen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen