< Terug naar overzicht

Sociale ravage door crisis beperkt

Terwijl de economische crisis in de meeste EU-landen een grote sociale ravage heeft aangericht, houdt Belgiƫ goed stand.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. België blijft op sociaal vlak goed scoren. Zo is de kloof tussen arm en rijk min of meer dezelfde gebleven als voor de crisis. Terwijl in Italië de extreme armoede verdubbelde. Ook in Groot-Brittannië is het aantal burgers dat voedselhulp behoeft dramatisch gegroeid en in Griekenland is de gezondheidszorg ingestort.

“De sociale impact van de crisis is in ons land mild gebleven”, zegt professor Sociaal-Economische Wetenschappen Ive Marx van de Universiteit Antwerpen (UA). “Dat komt omdat België aan de stevige Duitse economie gebonden is, maar zeker ook omdat het nog altijd sterke sociale instellingen heeft, meer zelfs dan Duitsland.”

Ive Marx verwijst naar onze arbeidsmarkt, naar ons minimumloon, de sterke collectieve loonzetting, ons sociale-zekerheidsstelsel en het werkloosheidsbeleid. “Al waren dat keuzes waarvoor we wel kritiek kregen van het IMF en de Oeso, maar die hebben als een kussen gewerkt.”

Een bijkomende verklaring is dat België in het holst van de crisis geen regering had, waardoor een keiharde spaarkoers uitbleef.

Anderzijds wijst Marx erop dat de kloof tussen migranten en Belgen breder geworden is, terwijl ze vóór de crisis aan het afnemen was.

Marx formuleert zijn bevindingen als medeauteur van twee studies die eerstdaags bij Oxford University Press uitkomen: 'Changing Inequalities & Societal Impacts in Rich Countries' en 'Changing Inequalities in Rich Countries, Analytical and Comparative Perspectives'.Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen