< Terug naar overzicht

Sociale partners willen opnieuw zelf onderhandelen over het stakingsrecht

Nu vakbonden en werkgevers afgelopen maand een groot sociaal akkoord hebben bereikt, menen ze dat de tijd rijp is om ook andere lastige dossiers aan te vatten. Daarbij dus ook de actualisering van het 'Herenakkoord', dat sinds 2002 de afspraken vastlegt bij vakbondsacties.

Het dossier zat tot nu bij de politiek, maar zat compleet vast. N-VA vindt dat de regering zelf regels moet opleggen, CD&V is van oordeel dat de sociale partners maar best zelf afspraken kunnen maken over hun interne keuken.

Niet juridisch afdwingbaar

Het debat over de actualisering van het ‘Herenakkoord’ startte anderhalf jaar geleden. Een wegblokkade bij een vakbondsactie in Luik in oktober 2015 zette de zaken op scherp. Een chirurg zou niet op tijd in het ziekenhuis zijn geraakt, waardoor een patiënte overleden is. In het parlement riepen N-VA en Open VLD om een snelle herziening van het stakingsrecht.

De sociale partners kregen toen enkele maanden de tijd om onderling afspraken te maken, maar zij faalden. Daarna nam de regering het dossier heel even in handen, maar zij speelde al snel de hete aardappel door naar het parlement. Een reeks hoorzittingen leverde daar echter weinig op.

Het oude Herenakkoord is vaag en al helemaal niet juridisch afdwingbaar. Kan bij een vakbondsactie de openbare weg afgesloten worden? En wie is er dan verantwoordelijk? Kan de werkgever zomaar eenzijdig een deurwaarder laten optreden? De tekst bood er geen antwoord op. Nu willen de werkgevers en vakbonden zelf zorgen voor verduidelijking.

Sociale vrede

“De afspraken uit het sociaal akkoord moeten leiden tot enige sociale rust en vrede”, stelt VBO-topman Pieter Timmermans. “Het is in die sfeer dat we het debat over het ‘Herenakkoord’ moeten hervatten waar het vorig jaar gestopt was.”

Begin vorig jaar stonden de sociale partners niet zo ver van een akkoord. De discussie wordt echter opnieuw moeilijk, maar in een meer sereen klimaat wordt de kans op slagen hoger ingeschat.

Bron: De Morgen (demrogen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen