< Terug naar overzicht

Sociale partners gematigd positief over wijzigingen arbeidsmarkt en pensioen

Op de valreep heeft de federale regering haar hervormingsmaatregelen voor pensioenen en arbeidsmarkt nog wat bijgestuurd. Daarmee komt ze vooral tegemoet aan kritiek van de werkgevers. De hogere heffing op brugpensioen wordt afgetopt en de bedrijven krijgen meer greep op de toekenning van sommige vormen van tijdskrediet.

Er komt een grendel op het tijdskrediet voor lange loopbanen. Zoals bekend trekt de regering de minimumleeftijd voor de landingsbanen voor oudere werknemers op van 50 naar 55 jaar. Daarop bestaat wel een uitzondering. Wie 28 jaar gewerkt heeft, behoudt het recht op tijdskrediet vanaf 50 jaar. Maar de werkgevers krijgen nu toch een grendel in handen. Het systeem zal enkel nog kunnen worden toegepast in sectoren die er een cao over afsluiten.

De regering had ook beslist het beroep op brugpensioen duurder te maken voor de bedrijven. Die maatregel wordt nu afgetopt voor bestaande brugpensioenregelingen. Daar stijgt de bijdrage slechts met 10 procent in plaats van met de geplande 15 procent. De geplande verdubbeling van de bijdrage voor nieuwe brugpensioenen gaat wel door. Mogelijk wordt daar later voor de hogere leeftijdscategorie├źn nog wat afgedaan als dat budgettair haalbaar blijkt.

Ten slotte wordt gesleuteld aan de geplande sancties voor bedrijven die hun opleidingsengagementen niet nakomen. Er komen enkel zwaardere sancties voor nieuwe cao's.

Ook de maatregel die zelfstandige bedrijfsleiders verplicht om de reserve voor hun aanvullend pensioen verplicht buiten het eigen bedrijf te beleggen wordt afgezwakt. Dat moet nu enkel voor de toekomstige pensioenopbouw gebeuren.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen