< Terug naar overzicht

Sociale partners gedragen zich even onverantwoord als politici

Bij het uitbreken van de politieke crisis haastten werkgeversverenigingen en vakbonden zich om de politici te kapittelen over hun onverantwoord gedrag. Met hun politieke spelletjes dreigen ze het Belgische sociaaleconomische huishouden naar de verdoemenis te helpen. Maar zijn de sociale partners niet in hetzelfde bedje ziek? Ewald Pironet gaat dat na in Knack.

In Knack laat redacteur Ewald Pironet weinig twijfel overeind over het antwoord op die vraag. Hij schrijft dat de sociale partners weliswaar gelijk hebben als ze opmerken dat het land met veel grotere problemen kampt dan de splitsing van een kieskring. De toekomst van de sociale zekerheid en de pensioenen staat immers op de helling.

“En net daar spelen de sociale partners een cruciale rol”, stelt Pironet. “Of dat zouden ze toch moeten doen, want zoals Vlamingen en Franstaligen elkaar al jarenlang in een houdgreep houden over communautaire twistpunten, zo houden de sociale partners elkaar in een houdgreep als het gaat over wat er moet gebeuren met onze sociale zekerheid en pensioenen.”

Wie het sociaal akkoord bij de sluiting van Opel Antwerpen bekijkt, weet bovendien dat er niet meteen een gedragsverandering zit aan te komen. Brugpensioen vanaf 50 jaar mag dan al een detail zijn in het grote debat, het illustreert wel dat de financiering van de sociale zekerheid en pensioenen niet bepaald hoog op de agenda staat bij dergelijk overleg.

Bron: Knack

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen