< Terug naar overzicht

Sociale partners blijven overleggen over het eenheidsstatuut

Werkgevers en vakbonden zijn bereid voort te onderhandelen over de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden. Ze vragen wel hulp van de regering om de gesprekken in goede banen te leiden.

Dinsdagochtend gingen de vakbonden en de werkgeversorganisatie elk apart langs bij federaal minister van Werk Monica De Conink (SP.A) en Yasmine Kherbache, de kabinetschef van premier Di Rupo. “Het overleg gaat voort zoals afgesproken met de Groep van Tien. De regering treedt daarbij op als facilitator, maar zal in eerste instantie niet mee aan tafel zitten”, verklaarde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Volgens de voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, Jan Vercamst, moet de regering de standpunten zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Hij hekelde ook dat “de economische situatie misbruikt wordt om voorstellen te lanceren die onder het minimum minimorum zitten, en dat kan niet.”. Anderzijds is “mislukken geen optie”, aldus nog Vercamst.

Volgens ACV-voorzitter Marc Leemans waren de voorstellen die op tafel lagen onvoldoende. “Het is duidelijk dat de kampen tegenover elkaar staan. De arbeiders naar het niveau van de hogere bedienden brengen, zal niet gaan, maar de bedienden op het niveau van de arbeiders zetten, gaat ook niet”, aldus Leemans.

“Alle organisaties zullen van goede wil moeten zijn. We zijn gedoemd om een oplossing te vinden, anders is het aan de rechtbank en dat willen we vermijden”, zegt de voorzitter van de christelijke vakbond. Regering en sociale partners moeten volgens hem samen een compromis bereiken.

Gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VBO Pieter Timmermans liet verstaan dat hulp van de regering meer dan nodig is.

Bron: De Redactie/De Tijd/De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen