< Terug naar overzicht

Sociale partners bereiken deelakkoord

Werkgevers en vakbonden hebben binnen de Groep van Tien een akkoord bereikt over een aantal sociale dossiers. Voor de dossiers waarover nog geen consensus is, vragen de sociale partners uitstel aan de regering.

De sociale partners bereikten een akkoord over een aantal deeldossiers, zoals de welvaartvastheid van uitkeringen, lastenverlagingen en de minimum- en jongerenlonen. Nu is het wachten op groen licht van de regering.

Zo kunnen de minimumpensioenen met 1,25 procent stijgen. Andere minima, bijvoorbeeld voor werklozen, stijgen tot twee procent en invaliden krijgen 100 euro extra vakantiegeld.

Wie het minimumloon van bruto 1500 euro per maand verdient, krijgt er zo'n tien euro bij. De verlaagde minimumlonen voor wie jonger is dan 21, worden in twee jaar weggewerkt.

In ruil krijgen de bedrijven een bijkomende lastenverlaging van ongeveer 40 euro per kwartaal en per werknemer.

Er komt ook een verlenging van de bestaande regeling voor het brugpensioen, onder meer voor wie meer dan 20 jaar nachtarbeid verrichtte of in de bouw werkte.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over hoe de overblijvende, zwaardere dossiers aangepakt zullen worden. Zo moeten dossiers als dat over een gelijk statuut voor arbeiders en bedienden, en dat van de relance en competitiviteit uiterlijk eind maart afgehandeld zijn. De modernisering van de arbeidsmarkt zou tegen eind januari worden onderhandeld.

De vakbonden en werkgevers komen opnieuw bijeen om het overleg officieel op te starten.

Bron: De Standaard/De Tijd/De Morgen/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen