< Terug naar overzicht

Sociale partners akkoord over versoepeling brugpensioen en tijdskrediet

De vakbonden en werkgevers hebben binnen de Groep van 10 een compromis bereikt over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. In ruil voor de financiƫle compensaties voor de werkgevers komen er versoepelingen van de regels voor brugpensioen en tijdskrediet.

Zware beroepen, mensen die nachtarbeid verrichten, bouwvakkers en mensen met een loopbaan van 40 jaar zullen ook in 2015 en 2016 op 58 jaar met brugpensioen kunnen gaan. De uitzonderingsmaatregel kan om de twee jaar worden verlengd of via een nieuwe kader-cao worden aangepast. Bij afwezigheid van een kader-cao of indien de sector niet toetreedt, geldt de regel van brugpensioen op 60 jaar, zoals bepaald door de regering.

In het geval van een herstructurering of bedrijf in moeilijkheden kan brugpensioen op 55 jaar. Ook dit akkoord kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via een nieuwe kader-cao. In afwezigheid daarvan wordt teruggevallen op de regeling bepaald door de regering.

Landingsbanen, het stelsel waarbij oudere werknemers tot aan de pensioenleeftijd verminderde prestaties leveren, zullen voor zware beroepen, mensen die nachtarbeid verrichten en bouwvakkers blijven kunnen vanaf de leeftijd van 55 jaar. Ook hier geldt dat de maatregel om de twee jaar kan worden aangepast of verlengd. In afwezigheid van een kader-cao wordt teruggevallen op de regeling die door de regering is uitgedokterd.

Het bereikte akkoord voorziet ook in een compensatie voor werkgevers uit arbeiderssectoren voor de meerkosten die het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden teweegbrengt door de afschaffing van de carensdag. Er was hiervoor al een enveloppe van 80 miljoen euro aangekondigd, maar nog niet uitgewerkt. In de komende dagen zal dit geconcretiseerd worden.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen