< Terug naar overzicht

Sociale media scherpen de opleiding van medewerkers aan

Volgens Dan Steer, een freelance learning consultant, zouden sociale media de opleiding van medewerkers verbeteren, de sociale samenhang tussen de deelnemers verhogen en hun engagement aanscherpen.

Training- en HR-professionals die sociale media willen inschakelen in hun bedrijfsopleidingen, moeten er gebruik van maken voor, tijdens en na de opleidingssessies. De nodige stappen zijn eenvoudig, stelt Steer, en het is iets waar u vandaag reeds mee kan starten om zo onmiddellijk wat extra’s toe te voegen aan de formele opleidingsprogramma’s van uw bedrijf.

De eerste stap voor trainers is het creëren van een gemeenschapsruimte op een site als LinkedIn zodat de deelnemers een platform hebben om met elkaar ideeën, meningen en zorgen te delen over de opkomende sessie. De trainer kan er op zijn beurt dan content delen die het doel van de opleiding moet verduidelijken. Die content mag trouwens gerust wat humor bevatten, dat maakt het allemaal wat luchtiger en aangenamer.

Naast het verwoorden van de opleidingsdoelstellingen, worden op het platform ook best reeds de trainer voorgesteld en materiaal ter beschikking gesteld om de sessie voor te bereiden. Op deze manier moet men volgens Steer komen tot de ‘heilige Drievuldigheid van de sociale media’: geven, vragen en danken. Het is immers van belang om ook als deelnemer uw enthousiasme te tonen en de goede, en minder goede, elementen in de verf te zetten.

Ook tijdens de opleidingssessie kunnen de sociale media een handige hulp bieden. Dankzij bijvoorbeeld de Gingko App kunnen de deelnemers gezamenlijk notities nemen en kunnen tijdens, of na, de sessie ideeën en bedenkingen makkelijk gedeeld worden. Zo ontstaat er ongetwijfeld al snel een boeiende discussie, die achteraf kan worden verdergezet op het LinkedIn-platform.

Na de sessie kan de trainer op het platform makkelijk de reacties en de feedback van zijn participanten bekijken, hen op de hoogte houden van toekomstige opleidingen en nieuwe content omtrent het thema en extra literatuur aanbevelen.

Het draait dus allemaal om delen. Ga gewoon met de sociale media aan de slag, stelt Steers, en zoek de opties die het best passen bij uw eigen stijl en de bedrijfscultuur. Maar onthoud zeker dat het gebruik van sociale media het formele leren verbetert.

Bron: SHRM (shrm.org)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen