< Terug naar overzicht

Sociale bijdragen op schadevergoedingen bij ontslag

Werkgevers moeten vanaf oktober sociale bijdragen (RSZ) betalen op de schadevergoedingen die ze bovenop de gebruikelijke opzeggingsvergoedingen aan ontslagen werknemers uitkeren.

De federale regering heeft in juli een ontwerpbesluit daarover goedgekeurd. Het gaat onder meer om de bedragen die de werkgevers moeten betalen bij het ontslag van beschermde personeelsleden, zoals zwangere of zieke werknemers of werknemers die tijdskrediet of ouderschapsverlof opnemen.

Met die maatregel hoopt de regering dit jaar nog 10 miljoen euro binnen te rijven en vanaf volgend jaar en volgens ruwe schattingen 25 miljoen euro per jaar.

De maatregel past in de strijd tegen de sociale fraude. Maar voor het Verbond van Belgische Ondernemingen is dat een drogreden om extra inkomsten te innen. “De sluikse loonkostenverhoging kan voor kleine bedrijven fataal zijn”, reageert Ivo Van Damme, directeur sociale zaken bij het VBO, zaterdag in De Tijd. “Het lijkt een peulschil, maar de maatregel komt bovenop alle andere die onze bedrijven al met de hoogste loonkosten opzadelen.”

Volgende week buigt de federale regering ze zich over maatregelen die broodnodig zijn om de competitiviteit van de Belgische ondernemingen te verbeteren.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen