< Terug naar overzicht

Sociaal overleg muurvast

Een gepland verzoeningsgesprek tussen de sociale partners van de Groep van Tien kwam er maandag dan toch niet. Wat loopt er fout?

Eerder dit jaar leek het sociaal overleg opnieuw heel vlot te verlopen met het sluiten van een nieuw loonakkoord, maar dat optimisme werd halverwege juni gekelderd, nadat de vakbondsachterban van ACV en ABVV het ontwerpakkoord over de herinvoering van de proefperiode en de hervorming van het minimumloon voor jongeren, had afgeschoten.

De werkgevers reageerden woedend. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt en VBO-tegenhanger Pieter Timmermans is de geloofwaardigheid van de vakbonden aan de onderhandelingstafel tot nul herleid. Beide bestuurders waarschuwden ook voor een impact op de verdere uitvoering van het interprofessioneel akkoord.

Verzoeningspoging

De sociale partners probeerden vorige week dinsdag de violen opnieuw gelijk te stemmen tijdens een verzoeningsvergadering, maar die verliep “niet gemakkelijk” volgens de christelijke vakbond. De sociale partners maakten meteen wel nog een afspraak voor nieuw overleg om de brokken te lijmen.

Die nieuwe verzoeningsgesprekken gaan echter niet door. De geesten zijn nog niet rijp en de verschillen nog iets te groot. Er is nog geen nieuwe afspraak gemaakt.

Regering aan zet?

De problemen voor de bedrijven blijven bestaan, aldus Unizo-topman Van Eetvelt. “Als het niet gaat via overleg, dan kan het niet anders dan dat het naar de politiek wordt verschoven.’” De vakbonden moeten dan achteraf “niet janken” dat de regering zich op het terrein van de sociale partners begeeft, zo horen we nog.

Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, betreurt dat het overleg is spaak gelopen. Hij wijst op de “goede flow” van het sociaal overleg na het IPA-akkoord, met onder meer akkoorden over het mobiliteitsbudget en de ecocheques. “Ik kan alleen maar hopen dat het zomerreces de geesten rijpt, zodat we na de zomer tot een akkoord kunnen komen.”

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen