< Terug naar overzicht

Sociaal overleg belooft harde dobber te worden

Bij de start van de tweejaarlijkse sociale onderhandelingen leggen de verschillende partijen hun eisen op tafel. Zo wil de christelijke vakbond ACV niet raken aan de automatische loonindexering. Het VBO wil dat de index dan weer wel besproken wordt. Ondernemersorganisatie Unizo waarschuwt dat als loonkosten taboe zijn, de werktijd ter sprake komt.

Het klassieke loonoverleg is slechts één van de acht onderwerpen die de Groep van Tien, het topcenakel van het sociaal overleg, moet aanboren. Andere belangrijke thema's zijn een modernisering van het arbeidsrecht en een hervorming van de sociale bijdragen.

ACV-voorzitter Marc Leemans beseft dat het een akkoord met een heel beperkte marge zal zijn. “Maar van de index blijft men af.” Leemans vindt ook dat vakbonden en werkgevers nog een ultieme poging moeten doen om het zelf eens te raken over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Het Grondwettelijk Hof heeft daarvoor nog tot 8 juli volgend jaar de tijd gegeven. Maar de onderhandelingen daarover zullen pas beginnen nadat die over een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) afgerond zijn.

Unizo pleit er dan weer voor om te sleutelen aan de arbeidstijd. “Als men niet bereid is om iets te doen aan de loonkosten, zoals het indexmechanisme, dan zal er een debat gevoerd moeten worden over de arbeidstijd”, zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.

De discussie hoeft niet per se te gaan over een langere werkweek. In eerste instantie stelt Unizo bijvoorbeeld voor om "eenvoudiger meer overuren te kunnen presteren voor een betaalbare prijs", of om een vrijere keuze te geven voor de recuperatiedagen.

Ook VBO-topman Pieter Timmermans gaf al enkele schoten voor de boeg van het overleg. Het VBO is niet van plan om de index onbesproken te laten. Hij herhaalde zijn onlangs gelanceerde voorstel om al bij het begin van het loonoverleg af te spreken met hoeveel de lonen worden geïndexeerd.

Timmermans sprak ook duidelijke taal over het eenheidsstatuut. “Laat mij zeer duidelijk zijn: wil men de industrie in dit land ten dode opschrijven, dan moet men inzake de opzegtermijnen en de carensdag van alle arbeiders maar bedienden maken.”

Bron: De Tijd/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen