< Terug naar overzicht

Sociaal akkoord zonder ABVV

Onder meer met een zeer krappe marge voor een netto toename van het loon en een verhoging van de minimumuitkeringen zijn de sociale partners dan toch tot een akkoord gekomen, zij het zonder de socialistische vakbond ABVV.

Uiteindelijk is het ABVV gestruikeld over de indexsprong, waarvan de regering niet meer wil wijken. Het ACV en het liberale ACLVB konden zich wel vinden in het akkoord met de werkgevers én de opening die de regering-Michel heeft gemaakt. Zo lijkt er nu wel sprake van een tax shift, al is nog niet bekend hoe de door de vakbonden geëiste “inspanning van de vermogenden” er zal komen. De regering verhoogt ook de minimumuitkeringen, waarmee de vakbonden ongetwijfeld ook gepaaid zijn.

Nu rest de vraag wat het ABVV zal doen: gaan we naar een nieuwe stakingsgolf? Dat weten we pas op 10 februari, de dag dat trouwens ook het ACV nog vergadert over de uitwerking van het akkoord. Bij het ABVV was er alvast een duidelijke uitsprak van Herwig Jorissen, de topman van de Vlaamse socialistische metaalbond. Hij wees erop dat er niet lichtzinnig omgesprongen mag worden met het stakingswapen. Of hij daarmee alleen staat of juist niet, weten we allicht pas op 10 februari.

Door het akkoord wordt dus een lichte loonsverhoging mogelijk. De toename is begrensd op amper 0,3% netto. Het brutoloon kan omhoog met 0,5%, maar daarin zit ook de werkgeversbijdrage vervat, zodat dit niet meteen en zeker niet volledig zichtbaar wordt in het nettoloon. Het is nu aan de sectoren om uit te maken in welke vorm die loonsverhoging er komt.

Daarnaast wordt het plafond van de maaltijdcheque verhoogd. Die gaat van 7 naar 8 euro per werkdag. De fiscale aftrek springt van 1 naar 2 euro per dag. Ook het maximumbedrag van de bonusplannen wordt met 70 euro opgetrokken naar 3200 euro.

Bron: De Standaard (www.standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen