< Terug naar overzicht

Snel opklimmen dankzij persoonlijkheid

Hoogvliegers of snel opklimmende managers verschillen van andere managers in hun persoonlijkheid en hun manier van denken: ze zijn sociaal en emotioneel uitmuntend.

Managers die snel doorstoten naar de absolute top binnen een onderneming blijken een bredere interesse te hebben, normen en waarden vaker aan de kaak te stellen, meer open te staan voor nieuwe werkwijzen en een groter begrip te hebben van hun eigen emoties en die van hun collega’s dan hun tragere collega-directeurs die minder snel carrière maken.
Tot die conclusie komt organisatiepsycholoog Troy Jensen van het Engelse managementadviesbureau Kaisen Consulting na onderzoek onder 800 CEO’s waarvan het loopbaanpad bekend was. De studie werd voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de Britse Psychological Society, het vertegenwoordigend orgaan van psychologen in het Verenigd Koninkrijk. Jensen testte bij wijze van assessment de zakenlui met behulp van psychometrische testen op een breed scala persoonlijkheidskenmerken, waaronder openheid, nauwkeurigheid en extraversie.
Managers die het binnen acht jaar na het begin van hun carrière tot directeur schoppen (de zogenaamde hoogvliegers), verschillen aanzienlijk van andere CEO's op een groot aantal persoonlijkheidskenmerken en denkpatronen. Over het algemeen zijn ze sociaal zeer vaardig, hebben ze een brede interesse en zijn ze erg creatief. Jensen: “Uit dit onderzoek komt naar voren dat deze hoogvliegers zich vooral onderscheiden met bovengemiddelde sociale en emotionele vaardigheden. Op analytisch vermogen scoren ze even hoog als andere CEO's. Verder onderzoek kan nuttig zijn om hoogvliegers sneller te identificeren, om na te gaan welke factoren hun slaagkansen beïnvloeden en om het belang van zachte vaardigheden in ondernemingen onder de aandacht te brengen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen