< Terug naar overzicht

Smartphoneverslaafde collega’s zijn bron van ergernis

Zijn uw collega’s vaak in de weer met hun smartphone? Heel wat kans dat u zich daar al eens aan heeft gestoord. Kan de baas dan maar beter regels voor het privégebruik van smartphones opstellen?

Het merendeel van de werknemers ergert zich aan collega’s die tijdens het werk steeds hun smartphone nemen om te appen of te Facebooken. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank bij 1000 Nederlandse werknemers. Bijna een derde (31 procent) zegt zich enorm te ergeren aan de smartphoneverslaving van collega’s. Bij één op de drie werknemers wordt het (privé)gebruik van smartphones op de werkvloer ook door de baas niet getolereerd.

Smartphone verboden

Uit het onderzoek blijkt ook dat 90 procent van de werknemers minimaal één keer per dag de smartphone checkt op berichten. Bijna de helft (44 procent) doet dit zelfs elk uur. Daar doet de baas in veel gevallen niet moeilijk over. Bij twee op de drie ondervraagden is het gebruik van de smartphone op het werk toegestaan.

De rest heeft een minder milde werkgever: 22 procent geeft aan dat het gebruik niet wenselijk is. Ruim één op de tien heeft te maken met een strengere werkgever: daar is het ten strengste verboden om de smartphone tijdens de werktijd te voorschijn te halen.

Productiviteitskiller?

De studie belichtte tevens het effect van het gebruik van een smartphone. Van de respondenten meent 41 procent dat het een nadelig effect heeft op de werkprestaties. Zij geven aan afgeleid te worden door de meldingen van bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp.

Eén op de vijf geeft daarentegen aan juist beter te gaan werken door regelmatig updates te checken, maar dit wordt door 58 procent van de werknemers niet gewaardeerd. Hiervan geeft één op de tien wel eerlijk toe zelf ook regelmatig de smartphone te gebruiken.

Maak duidelijke afspraken

Ongewild kan veelvuldig privégebruik van een smartphone de sfeer op de werkvloer beïnvloeden. De onderzoekers raden werkgevers daarom aan om daarover goede afspraken met hun werknemers te maken. Dat voorkomt een hoop ergernissen onder collega’s en is bovendien goed voor de productiviteit.

Bron: PW. (pwnet.nl)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen