< Terug naar overzicht

Smartphones en tablets vormen groot risico voor bedrijven

De wijdverbreide adoptie van mobiele toestellen vormt een groot risico voor ondernemingen. Incidenten met mobiele toestellen kosten Belgische bedrijven jaarlijks 130.000 euro.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van veiligheidsspecialist Symantec. De Amerikaanse beveiligingsspecialist deed een onderzoek naar de manier waarop organisaties omgaan met de ‘consumerization of IT’. 6275 bedrijven werden tussen augustus en november 2011 bevraagd in 43 landen waaronder ook België.

De studie bevestigt dat we op een scharniermoment beland zijn wat het zakelijke gebruik van mobiele telefoons en tablets betreft.

Heel wat organisaties maken hun bedrijfsapplicaties beschikbaar voor mobiele toestellen en overwegen om een mobiele versie van de bedrijfseigen toepassingen te laten bouwen. Vooruitstrevende bedrijven lopen zelfs met plannen rond om een corporate app store te bouwen, van waaruit werknemers ‘goedgekeurde’ software kunnen downloaden.

Maar er is een keerzijde. De adoptie van mobiele toestellen brengt ook heel wat kopzorgen met zich mee. 41 procent van de bevraagde bedrijven beschouwt mobility als hét grootste risico op IT-vlak, meer nog dan virtualisatie, Web 2.0 of zelfs (publieke) cloud computing.

“Toestellen kunnen immers verloren gaan, er wordt gemakkelijker vertrouwelijke informatie gestolen, malware glipt binnen op het bedrijfsnetwerk: de gevaren zijn velerlei”, waarschuwt de beveiligingsspecialist.

En hoewel mobiele incidenten nog niet zo vaak voorkomen als klassieke problemen, liggen de kosten per incident wel hoger. De schade die wordt aangericht is groter, omdat de encryptie en het beheer van mobiele toestellen nog in de kinderschoenen staan.

In België lopen de kosten voor mobiele incidenten al op tot 130.000 euro per jaar. En dat is nog maar het begin. Mobiele incidenten hebben met andere woorden een grotere impact dan de meeste mensen denken.

Bron: Datanews

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen