< Terug naar overzicht

Slechts lichte loonstijging voor Belgische werknemers in 2014

Volgend jaar kunnen Belgische werknemers een gemiddelde salarisstijging van 2,1 procent verwachten. Hiermee behoort België tot de tien landen met de laagste salarisverhoging ter wereld. Wereldwijd bedraagt de verwachte stijging gemiddeld 5,2 procent.

Dat berekende organisatieadviesbureau Hay Group op basis van een wereldwijd beloningsonderzoek bij meer dan 22.000 organisaties uit 71 landen. Belgische werknemers kunnen in 2014 een gemiddelde salarisstijging van 2,1 procent verwachten en die wordt vrijwel volledig ingevuld door de automatische loonindexering en de ‘verplichte’ anciënniteitstrappen. Het adviesbureau verwacht dat de beperkte stijging ook de volgende jaren nog zal aanhouden.

De gemiddelde loonstijging zou daarmee onder die in de buurlanden blijven: voor Nederland wordt een loonstijging van 2,3 procent verwacht, voor Frankrijk 2,5 procent en voor Duitsland zelfs 3 procent. Dat betekent dat de loonkloof tussen ons land en onze buurlanden kleiner wordt.

Wereldwijd bedraagt de verwachte stijging gemiddeld 5,2 procent, ruim twee keer zoveel als het Belgische gemiddelde.

Al verbergt dit gemiddelde grote verschillen. In Azië en dan vooral in groeilanden zoals China en India kunnen werknemers een loonsverhoging verwachten van 10 procent. De loonkloof tussen de ‘nieuwe markten’ en ‘het Westen’ wordt steeds kleiner.

Met een verwachte gemiddelde salarisstijging van 3,1 procent blijft Europa achter op het wereldwijde gemiddelde. Maar ook binnen Europa zijn er grote verschillen. De salarissen in Griekenland en Cyprus blijven op de nullijn. Oekraïne (7,9 procent), Rusland (7,8 procent) en Turkije (7,7 procent) zijn de grootste stijgers in Europa.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen