< Terug naar overzicht

Slechts 8% zitjes in de Europese raden van bestuur bezet door vrouwen

De raden van bestuur in België bestaan voor amper 3% uit vrouwen. Slechts 8% van de zitjes in de Europese raden van bestuur worden bezet door vrouwen. Dat vinden we in de eerste editie van de EPWN European BoardWomen Monitor 2004.

In opdracht van The European Professional Women’s Network voerde Egon Zehnder International onderzoek uit naar de aanwezigheid van vrouwen in de raden van bestuur van de grootste Europese bedrijven in 13 landen. De resultaten zijn gebundeld in de EPWN European BoardWomen Monitor 2004 en te consulteren op de website van de EPWN (www.EuropeanPWN.net). Als bron voor het onderzoek naar vrouwen in de Europese raden van bestuur fungeerde Le Grand Atlas des Entreprises, uitgegeven door Les Echos en Reuters, aangevuld met 20 banken en 20 verzekeringsmaatschappijen, en voor landen met minder dan 10 bedrijven in die top-200, de volgende bedrijven in de rangschikking. Wat het totaal op 270 bedrijven bracht.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten (13,6%) en Canada (10,6%), worden slechts 8% van de zitjes in de Europese raden van bestuur bezet door vrouwen. In 28% van die bedrijven zijn er verscheidene vrouwen aanwezig in de raad, in 38% van de bedrijven moet de top het stellen zonder vrouwelijke inbreng.

Koplopers in het klassement zijn de Scandinavische landen: Noorwegen 22%, Zweden 20% en Finland 14%. België bengelt aan de staart met een schamele 3%. Alleen Italië doet slechter (2%).

Het Noorse Statoil is duidelijk het vrouwvriendelijkst. Daar maken de vrouwen de helft van het bestuur uit. Binnen de diverse sectoren zijn de vrouwen het sterkst vertegenwoordigd in de retail (12%), gevolgd door telecom (11%). In de staalindustrie bestaan de raden van bestuur slechts voor 1% uit vrouwen.

Met een gemiddelde van 4% is het met de aanwezigheid van vrouwen in het topmanagement, vaak gezien als de springplank naar een bestuursfunctie, nog slechter gesteld: met 11% scoort Zweden hier het best. België (5%) bevindt zich in de middengroep.

Bij de interpretatie van de cijfers dienen twee zaken in rekening te worden gebracht: regionale verschillen en de representativiteit van de topbedrijven. Zo zijn in bepaalde landen een deel van de vrouwelijke bestuursleden afgevaardigden van de vakbond (in Duitsland 66 van de 83), en daalt de aanwezigheid van vrouwen in het bestuur tot 8% als we in Noorwegen alle publieke ondernemingen in rekening nemen.

De halfjaarlijkse studie moet het referentiepunt worden in de evolutie van de vrouwelijke aanwezigheid in de bedrijfstop. Geïnteresseerden in het onderwerp kunnen op 21 september 2004 terecht in het kasteel La Solitude in Oudergem voor het HR Square Seminarie Women on Top. Meer info over deze bijeenkomst is binnenkort beschikbaar op onze site www.hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen