< Terug naar overzicht

Slechts 4,5 procent van vacatures zijn ouder dan een jaar

De helft van de vacatures is binnen de 53 dagen afgehandeld. Iets meer dan een vierde van alle openstaande vacatures werden in dezelfde maand ingevoerd. Slechts een klein percentage van de openstaande vacatures zijn ouder dan een jaar.

“Het hoog aantal openstaande vacatures is geen indicatie van het aantal moeilijk of niet in te vullen vacatures. Het geeft enkel een beeld van de evoluerende vraag naar werknemers op de arbeidsmarkt, die sterk conjunctuurgebonden is”, ontcijferde de VDAB.

De mediaan van de looptijd van de vacatures is momenteel 53 dagen. Dat wil zeggen dat de helft van de vacatures afgehandeld wordt binnen 53 dagen na ontvangst. Voor de andere helft van de vacatures is meer dan 53 dagen nodig. Een afhandeling betekent een succesvolle plaatsing van een werkzoekende, maar kan ook een annulatie betekenen.

Van de 44.195 openstaande vacatures eind december 2012 is 64 procent maximaal drie maand oud. Iets meer dan een derde van de vacatures (36 procent) is meer dan drie maanden oud, 17 procent is meer dan zes maanden oud en 4,5 procent is al meer dan één jaar oud. Dit is enerzijds te verklaren door de kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt. Maar ook andere factoren spelen een rol. Soms meldt een werkgever een vacature ruim op voorhand of laten ze een vacature continu openstaan, omdat ze voortdurend mensen van hetzelfde profiel nodig hebben.

Een kwart van de vacatures komen nooit in de telling voor, omdat ze op dat moment al afgehandeld zijn. De telling gebeurt pas op het einde van de maand.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen